OBLJETNICA OLUJE Uz Dan pobjede, konjički maraton u Popovači

Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

U Popovači je u petak rano ujutro, u spomen na vojno-redarstvenu akciju “Oluja”, započeo jubilarni 20. konjanički maraton, u organizaciji Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera.

Petodnevni maraton pod sloganom “Tradicija prošlosti – potreba budućnosti” kretat će se najviše Sisačko – moslavačkom, a dijelom na području Pokupskog i Zagrebačkom županijom.

Uz vođu konjanika Željka Pettersa, u sedlu su: Domagoj Petters, Tija Paola Tutić, Ivan Geljić, Spomenko Karić i Dubravko Presker, a u logistici Mario Tutić i Josip Šivak.

Jahači su pozdravljeni nastupom KUD-a „Moslavec“ iz Volodera te službeno ispraćeni s  novog gradskog trga u Popovači. Put konjanika blagoslovio je vlč. Dragutin Toplak, u vrijeme rata duhovnik 56. kutinske samostalne bojne.

Ostvarenje cilja konjanicima je u ime Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko moslavačke županije poželio predsjednik Stjepan Hrastnik.

U ime pokrovitelja, Grada Popovače, gradonačelnik Josip Mišković zahvalio je “maratoncima”  na dva desetljeća neprekinute konjaničke manifestacije, na promociji vrijednosti Domovinskog rata, ali i zavičaja. U dosadašnjih 140 dana ostvarili su 11.000 kilometara cjelokupnim područjem Hrvatske i dijelovima Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnju, prvu dionicu jubilarnog maratona jahači posvećuju zapovjedniku “Oluje”, generalu Zvonimiru Červenku, životom vezanim uz popovački kraj.

Slavnih kolovoških dana i hrvatske pobjede 1995. godine general Červenko bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ove godine je 90. obljetnica njegova rođenja i 15. obljetnica smrti.

Sisačkim i petrinjskim krajem dionice će biti posvećene generalima Janku Bobetku i Đuri Brodarcu te pukovniku Predragu Matanoviću, a završna, povratkom u Moslavinu, Zvonimiru Greguriću Regici, ratnom zapovjedniku 56. kutinske samostalne bojne HV.

U nedjelju, 7. kolovoza, konjanicima će se u ime Sisačko – moslavačke županije, a koja maratonu daje potporu obratiti župan Ivo Žinić. Učinit će to na mjestu predaje 21. kordunskog korpusa generalu HV Petru Stipetiću u Gornjem Viduševcu, nedaleko Gline, gdje je 1995. godine  kao hrvatski branitelj  bio je svjedok  tog završnog  čina vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Komentiraj