OBJAVLJEN NOVI E-MAIL Amerikanci MORH-u poslali i non-paper

Marko Prpic/PIXSELL

Portal Index objavio je u utorak i drugi e-mail naslovljen na adresu Petra Mihatova, pomoćnika ministra obrane Damira Krstičevića. E-mail je poslan 18. siječnja 2018. iz američkog veleposlanstva.

Državni vrh, unatoč objavi prvog e-maila upozorenja MORH-u od strane Amerikanaca, i dalje tvrdi kako nije imao nikakvih saznanja o mogućim komplikacijama i potrebom ispunjavanja specifičnih američkih uvjeta kako bi Izrael mogao Hrvatskoj prodati svoju inačicu američkih borbenih aviona F-16.

U danas objavljenom e-mailu Amerikanci su poslali i ‘non-paper’, fantomski dokument za kojeg su ministar obrane, premijeri i predsjednica ustvrdili da ne postoji.

“Dobro jutro Petre,

u neprekidnim naporima da vam pružimo sve informacije koje možemo, a koje vam mogu pomoći s nabavom borbenih aviona, šaljem vam dva dokumenta. Prvi je non-paper koji opisuje vremenski tijek, okolnosti i, što je najvažnije, pitanja koja treba postaviti prilikom donošenja odluke o novim, odnosno rabljenim avionima F-16.

Ove informacije kompilirane su u suradnji sa SAF-IA (Odjel za međunarodne poslove Američkog ratnog zrakoplovstva, op.a.) i Lockheed Martinom (proizvođačem F-16 aviona, op.a.). Drugi dokument je simplificirani vremenski tijek koji koristi podatke iz non-papera i predstavlja ih u pojednostavljenoj, grafičkoj formi. Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a (Third Party Transfer, dozvola za prijenos tehnologije trećoj strani, op.a.).

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne dok donosite ovu važnu odluku. Kao i uvijek, stojimo vam na raspolaganju kako bismo vam pomogli i odgovorili na pitanja po potrebi”, piše u objavljenom emailu.

Komentiraj