EPA/SHAWN THEW

Obama upozorava Moskvu: “Dani ispred nas su ključni”

Američki predsjednik Barack Obama naglasio je u četvrtak da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji,  upozorivši režim Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svijet pozorno pratiti njihovo provođenje primirja.

“Dani koji dolaze bit će ključni, svijet će gledati”, rekao je Obama nakon sastanka svojeg Vijeća za nacionalnu sigurnost u Washingtonu, inzistirajući na odgovornosti Damaska i  Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati kaos u Siriji.

“Zaustavljanje neprijateljstava koje treba stupiti na snagu (u petak u ponoć) je moguća etapa u zaustavljanju kaosa”, rekao je Obama. “Svi znaju što se treba dogoditi: sve strane moraju zaustaviti napade, uključivo i zračne napade, i humanitarna pomoć mora biti upućena u zone u okruženju”.

“Sve to ovistit će uvelike o poštivanju angažmana sirijskog režima, Rusije i njezinih saveznika”.

Obama je izrazio uvjerenost da će Sjedinjene Države odnijeti pobjedu protiv Islamske države. “Neće biti primirja kada se radi o IS-u, nastavit ćemo ih neumorno goniti”, rekao je.

Režim Bašara al Asada i oporba kao i kurdske snage najavili su da će poštivati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD-a koji bi trebao stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednjeeuropskom vremeu. Obama je rekao da će SAD učiniti sve kako bi primirje uspjelo.

“Nitko od nas nema iluzija. Svi smo svjesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu ali povijest će nam strogo suditi  ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući okončati ovaj užasni sukob diplomatskim putevima”.

Komentiraj