Dva mjeseca nakon što je obiteljima otetih Amerikanaca obećao više transparentnosti i učinkovitosti, američki predsjednik Barack Obama u petak je imenovao prvog “posebnog izaslanika” za taoce, Jamesa O’Briena.

O’Brien je bivši diplomat, prekaljen u osjetljivim međunarodnim pregovorima, koji je 1990-ih bio savjetnik Madeleine Albright u vrijeme dok je bila veleposlanica pri UN, a potom i američka državna tajnica. U tom je svojstvu sudjelovao i u izradi Daytonskog sporazuma, kojim je 1995. okončan rat u BiH.

Položaj izaslanika za taoce u State Departmentu ustanovljen je nakon šestomjesečne revizije Obamine administracije svoje politike i djelovanja u talačkim krizama, koju su potaknule pritužbe obitelji da su njihove inicijative da oslobode rođake koje su uhvatili teroristi obeshrabrivali, a katkad i onemogućavali vladini dužnosnici.

“Jim će na svojem novom položaju imati jedan najvažniji cilj – diplomacijom omogućiti siguran povratak Amerikanaca zatočenih u stranim zemljama”, rekao je u pisanoj izjavi američki državni tajnik John Kerry.

Prema njegovim riječima, iskusni će diplomat biti u “bliskom kontaktu” s obiteljima zatočenih i s inozemnim političkim čelnicima, sudjelovat će u izradi američke strategije i predstavljati SAD u inozemstvu kad će se govoriti o toj osjetljivoj temi.

Prema dostupnim podacima, od 11. rujna 2011. dosad je oteto više od 80 američkih državljana, od kojih je 30-ak i dalje u rukama otmičara.

Komentiraj