NP PLITVIČKA JEZERA: Predstavljen projekt izrade novog plana upravljanja parkom

faH

U Nacionalnom parku Plitvičkim jezerima u utorak je predstavljen projekt izrade novog plana upravljanja tim parkom od 2017. do 2027. godine, čije je sastavni dio i Akcijski plan upravljanja posjetiteljima, a ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović tom je prigodom istaknuo kako bi novi plan trebao dati odgovor u vezi s brojem posjetitelja i očuvanjem prirode i okoliša te definirati mjeru između očuvanja područja kakvo je danas i njegova daljnjeg razvoja.

“Jedinstvena prirodna vrijednost Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, prepoznata i na svjetskoj razini uključivanjem na popis svjetske prirodne baštine pod UNESCO-ovom zaštitom, čini upravljanje njime složenijim, a odgovornost za njegovo očuvanje većom. Novi plan upravljanja trebao bi dati odgovor na izazove upravljanja brojem posjetitelja, ali i očuvanje prirode i okoliša, te definirati mjeru između očuvanja područja kakvo je danas i njegova daljnjeg razvoja”, istaknuo je ministar Dobrović.

Rekao je da od američkih i kanadskih stručnjaka koji nam u tome pomažu možemo mnogo naučiti jer su se Amerikanci i Kanađani susreli s problemom prekomjerne posjećenosti u parkovima, a u Nacionalnom parku Plitvičkim jezerima taj problem traje desetak godina.

“Oni ovdje mogu pomoći da bismo Plitvice pretvorili mjestom gdje se na jedan organizirani način upravlja posjećivanjem jer situacija u kojoj usred dana nahrupi dvije stotine autobusa je naprosto loša za sve. Time se može kvalitetno upravljati, ne nužno da se limitira broj ljudi i interes. Uz dobru organizaciju, on se može kvalitetno rasporediti i mislim da će se na taj način doći do jednog dobrog rješenja”, istaknuo je ministar.

Potvrdio je da nas je UNESCO ozbiljno upozorio i da ovaj put nije bilo sankcija, ali, dodao je, vidjet ćemo što će još biti jer uz veliki broj posjetitelja Plitvička jezera imaju i problem s prekomjernom izgrađenosti i upravljanjem prostorom. Misli da će se i to kvalitetno riješiti – mora se vidjeti što se i gdje smije dopustiti, koji su uvjeti zaštite okoliša za te objekte i to, kako je rekao, “staviti na papir i poštovati”. Istaknuo je kako se hitno mora riješiti i problem odvodnje i vodoopskrbe.

“Postoje tu i razvojni planovi, naime, pokreću se i projekti uspostave suradnje s lokalnim stanovništvom radi proizvodnje autohtonih poljoprivrednih proizvoda jer mislim da je kvalitetna ponuda ona koja bi uključila i domaće mirise i okusa na stolu”, poručio je Dobrović. Vjeruje da ćemo uz sadašnja nastojanja u upravljanju parkom za nekoliko godina imati bitno bolju situaciju.

“Nacionalni park Plitvička jezera ostat će svjetska prirodna baština UNESCO-oa, hrvatski predvodnik u očuvanju i promicanju prirodnih vrijednosti, kao temelja održivog razvoja lokalne zajednice i regije. S ciljem ispunjenja te vizije Javna ustanova je krenula s procesom izrade novog plana upravljanja kao glavnoga strateškog dokumenta za sljedećih 10 godina”, rekao je obnašatelj dužnosti ravnatelja NP Plitvičkih jezera Anđelko Novosel. Istaknuo je kako su Plitvička jezera najstariji hrvatski nacionalni park te jedino područje u Hrvatskoj koje je dio obitelji svjetske prirodne baštine UNESCO-oa s 203 zaštićena područja. Poručio je kako vjeruje da će se u suradnji sa svim dionicima pronaći najbolja rješenja za upravljanje NP Plitvičkima jezera u očuvanju njegovih prirodnih vrijednosti i održivom razvoju lokalne zajednice utemeljenom na tim vrijednostima, a posebna pozornost posvetit će se pronalaženju najboljih rješenja za upravljanje posjećivanjem.

Aktualni plan upravljanja NP Plitvičkim jezerima donesen je 2007. i jedan je od prvih u Hrvatskoj, a početak izrade novog plana je odgovor na aktualne zahtjeve za učinkovitije upravljanje tim parkom s naglaskom na upravljanje posjetiteljima.

Dva vodeća svjetska i tri domaća stručnjaka za upravljanje zaštićenim područjima i posjetiteljima imaju zadaću izraditi novi plan upravljanja Nacionalnim parkom Plitvičkim jezerima s Akcijskim planom upravljanja posjetiteljima kojim će se definirati najbolja rješenja za upravljanje tim parkom u idućih 10 godina. Uz hrvatske stručnjake Ognjena Škunca, Vesnu Vukadin i Vladimira Layja, izradu plana pratit će i dva najcitiranija svjetska stručnjaka iz područja nadzora broja posjetitelja u zaštićenim područjima – prof. Stephen F. McCool iz SAD-a i prof. Paul F.J. Eagles iz Kanade, čiji su angažman sufinancirali američko i kanadsko veleposlanstvo.

Profesori McCool i Eagles kooautori su Smjernica za upravljanje turizmom u zaštićenim područjima Međunarodne unije za očuvanje prirode IUCN te su već posjećivali NP Plitvička jezera i davali svoje preporuke za upravljanje. Važnu ulogu u organizaciji projekta ima i UNDP kroz svoj projekt PARCS, a aktivno ga podupiru te u njemu sudjeluju Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

U sklopu pripreme plana održat će se mnoge radionice na kojima će se znanja i kompetencije potrebne za uspješno planiranje prenijeti i predstavnicima ostalih hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode. Jedna od njih upravo se održava u NP Plitvičkim jezerima, a vodi je prof. McCool koji je, uz veleposlanicu SAD-a Julietu Valls Noyes i veleposlanika Kanade u Hrvatskoj Daniela Maksymiuka, predstavio neke od najboljih svjetskih praksi upravljanja zaštićenim područjima. Oni su danas sudjelovali na predstavljanju projekta izrade novog plana upravljanja Nacionalnim planom Plitvičkim jezerima.

Komentiraj