Rijetki su glazbenici koji će se usuditi objaviti izdanje s 36 CD-ova na kojima su snimljeni svi koncerti jedne turneje svake noći, a svaki nastup nudi potpuno iste pjesme, istog redoslijeda i s istom grupom. A ako su još ti zapisi stari 50 godina i neke koncerte snimali su fanovi iz publike i tehničari na miks pultu pa su teško slušljivi, onda morate zaista biti vrlo dobar izvođač da to predstavite javnosti i imati ogromnu bazu obožavatelja koji vas slijepo slijede.

Jedan od takvih muzičara je Bob Dylan pa je tako nedavno Columbia Records objavila box set “The 1966 Live Recordings’’ koji donosi sve njegove koncerte s turneje te godine iz Australije, Amerike i Europe.

Iz tog seta kao posebno izdanje izdvojen je na dvostrukom CD-u i vinilu koncert ‘’The Real Royal Albert Hall 1966 Concert!’’. Dylan je u Londonu te godine odsvirao četiri koncerta, a taj album sadržava njegov prvi nastup. Tada ga je profesionalno snimio CBS, a sadašnji Dylanov inženjer zvuka Chris Shaw snimku je izvrsno dotjerao jer nije izgubio atmosferu koncerta, a glazbenikov glas i akustična gitara zvuče prirodno. ‘’Trebalo je mnogo tableta kako bi se izdržao taj tempo’’, rekao je Dylan kasnije o toj turneji, a njegova usna harmonika na ‘’Mr. Tambourine Man’’ u akustičnom dijelu nastupa ima izvanzemaljski zvuk i kao da je nastala na najboljoj kemiji.

Jedan Dylanov koncert s te turneje, iz Manchestera, 1998. objavljen je kao “Bob Dylan Live 1966 The ‘Royal Albert Hall”, nakon što je godinama tiskan kao piratsko izdanje i s ”pogrešnim” imenom. Ovaj novi, “pravi” koncert iz te dvorane dobar je parnjak tom starom. A i ostalih 30-ak imaju čari jer pravi fanovi znaju da Dylan uvijek pjeva i svira drugačije.

Komentiraj