Predsjednikom Opće skupštine UN-a u srijedu je na godinu dana imenovan slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, a dužnost bi trebao preuzeti na 72. sjednici tog međunarodnog tijela koja će početi u rujnu.

Lajčak će na dužnosti predsjednika u rujnu zamijeniti veleposlanika Fidžija u Ujedinjenim narodima, Petera Thomsona.

Lajčak je prvi Slovak na toj funkciji, a bio je jedini kandidat. Nakon što je Thomson obznanio da je Lajčak novi predsjednik Skupštine koju čine 193 zemlje članice i koja kontrolira UN-ov proračun, u dvorani je odjeknuo gromoglasan pljesak.

U govoru održanom pred kolegama Lajčak je kazao da će se tijekom dvanaestomjesečnog predsjedavanja tim tijelom usredotočiti na seriju prioriteta među kojima na “preventivnu diplomaciju”, odgovor na migracije, obranu ljudskih prava i smanjivanje nejednakosti.

Dodao je i da je vrijeme da se Vijeće sigurnosti UN-a reformira te kazao da će se na tome posebno angažirati.

Lajčak je istaknuo i važnost Pariškoga sporazuma o klimatskim promjenama, odbivši odgovoriti novinarima na upite o mogućem američkom povlačenju iz njega.

“Klima i klimatske promjene naš su prioritet i pitanje su opstanka za neke zemlje članice UN-a”, kazao je, aludirajući na manje otočke države kojima prijeti podizanje razine mora i oceana.

“Pariški sporazum jedan je od najvećih nedavno postignutih uspjeha međunarodne zajednice i svakako ga moramo primijeniti”, rekao je Lajcak.

Komentiraj