Marko Mrkonjic/PIXSELL

NOVI PRISTUP: Njemačka i Italija pozvale na zajednički europski sustav registracije migranata

Njemački i talijanski ministri unutarnjih poslova pozvali su u pismu Europskoj komisiji na uspostavu zajedničkog europskog sustava registracije migranata i usklađivanje postupaka selekcije migranata te usklađivanje prava za tražitelje azila, objavio je njemački list Sueddeutsche Zeitung.

Njemački ministar Thomas de Maiziere i talijanski Angelino Alfano pozvali su na ambicioznu reformu Dublinskih pravila prema kojima su migranti dužni podnijeti zahtjev za azil u prvoj zemlji Europske unije u koju uđu.

EU pokušava ustrojiti zajednički europski azilantski sustav od 1999. no razlike među članicama ostale su unatoč pokušajima da se azilantski propisi unificiraju.

De Maiziere i Alfano su u pismu potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu i povjereniku za migracije Dimitrisu Avramopoulosu predložili jedinstveni europski mehanizam registracije koji uključuje sigurnosne provjere uz pomoć europske agencije za granice Frontex.

Pozvali su i na usklađivanje različitih uvjeta po zemljama za prihvat migranata, usklađivanje postupka odabira migranata i usklađivanje prava tražitelja azila na razini unije. Pozvali su i na dodatno zapošljavanje u Uredu EU za potporu pitanjima azila (EASO) te povećanje njegova proračuna kako bi postao “prava europska agencija za azil”.

Predložili su i da se identificiraju osobe koje trebaju zaštitu već u zemljama njihova porijekla ili zemljama kroz koje prolaze, a prije nego što ih se dovede u Europu kako bi se stvorio institucionalizirani sustav premještanja u EU.

Vanjske granice EU treba osigurati kako bi se postigao održivi priljev a migrante se treba rasporediti po uniji u okviru godišnjih kvota, predlažu dvojica ministara.

Pozvali su i na formiranje jedinstvenog europskog popisa sigurnih zemalja te na odlučni i koordinirani mehanizam repatrijacije ilegalnih ekonomskih migranata.

Komentiraj