Nizozemski premijer u vodstvu, Wilders čestitao na pobjedi

EPA/BAS CZERWINSKI

Stranka za slobodu i demokraciju (VVD) nizozemskog premijera Marka Ruttea u vodstvu je i za sada osvaja 32 mjesta u parlamentu, pokazuju prvi rezultati izbora koje je u noći sa srijede na četvrtak objavila nizozemska televizija.

Nakon prebrojanih 10,3 posto glasova, Rutteova stranka osvaja najveći broj mjesta u 150-očlanom parlamentu, drugi su kršćanski demokrati (CDA) s osvojenim 21 mjestom, a treća krajnje desna Stranka za slobodu (PVV), koja osvaja 20 mjesta, pokazuju i rezultati koje je objavila nizozemska novinska agencija ANP.

Rutteovi liberali sada dobivaju nešto manje mjesta u parlamentu u odnosu na 2012., kada su osvojili 41 zastupničko mjesto, dok je Wilders povećao broj mjesta u odnosu na 15, koliko je imao 2012. godine.

Nizozemski izbori zabilježili su u srijedu rekordnu izlaznost birača u posljednjih 30 godina, koja je iznosila 81 posto, a na nekim mjestima poput grada Nijmeogena, birališta su morala naručiti dodatni izborni materijal i produžiti glasovanje kako bi ljudi imali dovoljno vremena za izborno izjašnjavanje.

Odbijanje protuislamske i protueuropske politike krajnje desnice na nizozemskim izborima donijelo je veliko olakšanje europskim čelnicima, posebice Francuskoj i Njemačkoj, u kojima krajnja desnica želi na ovogodišnjim izborima ostvariti značajan rezultat, potencijalno predstavljajući egzistencijalnu prijetnju Europskoj uniji.

Čelnik protuislamske Stranke za slobodu Wilders čestitao je nizozemskom premijeru Marku Rutteu na pobjedi na parlamentarnim izborima, obećavši da će biti čvrsta parlamentarna oporba ne uđe li u koaliciju.

“Radije bih bio najveća stranka”, kazao je Wilders novinarima. “No, osvojili smo mjesta. To je rezultat na koji treba biti ponosan”, kazao je.

Čak i izvan parlamenta utjecaj njegove stranke na nizozemsku politiku bio je vrlo velik, dodao je Wilders.

On je kazao da ne razumije Rutteov komentar izbora u kojemu premijer kaže kako su nizozemski glasači rekli ‘ne’ krivoj vrsti populizma.

“Ne znam što je pod tim mislio. To implicira da ima dobrih i loših populista. Sebe ne vidim kao populistu, a on sugerira kako sam ja loš populist i neka vrsta naciste”, rekao je čelnik nizozemske krajnje desnice.

Komentiraj