Dino Stanin/PIXSELL

NESREĆA Penjačica poginula u kanjonu Velike Paklenice, penjač teško ozlijeđen

U nesreći koja se dogodila u nedjelju poslijepodne u kanjonu Velike Paklenice, poginula je jedna strana državljanka, dok je muškarac, također strani državljanin, teško ozlijeđen i u tijeku je njegov transport u zadarsku bolnicu, priopćila je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS).

Nesreća se dogodila oko 14 sati na početku kanjona Velike Paklenice, gdje su se dvoje stranih državljana penjali.

Prema prvim informacijama strana državljanka je unatoč reanimaciji umrla od težina ozljeda, a muškarca je s teškim ozljedama transportiran u zadarsku Opću bolnicu, navode iz HGSS-a.

Muškarac koji je u nedjelju oko 14 sati stradao u kanjonu Velike Paklenice i prevezen u Opću bolnicu Zadar stabilno je i nalazi se u Jedinici intenzivne njege, ali s ozljedama opasnima po život, potvrdio je Hini dr. Edgar Domini, specijalist opće i abdominalne kirurgije.

“Ozljede su vrlo ozbiljne i opasne po život. Muškarac je pao s velike visine u provaliju, ima prijelom prednjeg dijela lubanje, nagnječenje grudnoga koša, prijelom rebara, zdjelice, desnoga kuka, bedrene kosti te je pun razderotina po rukama i nogama”, izjavio je dr. Domini. Rekao je kako će ozlijeđenog pregledati neurokirurg i otorinolaringolog i ako bude stabilan, liječnički tim odlučit će o operaciji. Riječ je o 30-godišnjem stranom državljaninu.

Tijela stradalih – muškarca i žene, oboje stranih državljana, primijetili su u podnožju stijene u kanjonu oko 14 sati penjači i pozvali pomoć. Na teren je odmah krenula dežurna ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Zadra.

“Kada smo došli mi i Hitna pomoć, shvatili smo da ženska osoba ne daje znakove života, intenzivno su je pokušavali reanimirati punih 40 minuta. Ozlijeđeni muškarac cijelo je vrijeme bio pri svijesti”, rekao je Maksimilijan Babić, pročelnik zadarske stanice HGSS-a.

Dodao je kako su pozvali i helikopter HRZ-a, ali su zaključili da će transport do Opće bolnice Zadar biti brži autom Hitne pomoći. Na terenu su trenutačno mrtvozornik i policija koja obavlja očevid, te pripadnici HGSS-a.

Nesreća se dogodila oko 14 sati na početku kanjona Velike Paklenice, gdje su se dvoje stranih državljana penjali.

Komentiraj