Kad su prethodni put Nepalci glasovali na lokalnim izborima 1997. građanski rat je upravo počinjao, a dvadeset godina kasnije vlada mir te se u nedjelju vraćaju na birališta kako bi popunili tu institucijsku prazninu zbog koje se razmahala korupcija.

Glasovanje bi trebalo omogućiti toj himalajskoj državi, izmučenoj desetljećem građanskog rata (1996.-2006.) u kojem je poginulo 16.000 osoba i koji je doveo do pada hinduističke monarhije, da okrene krvavu stranicu sukoba.

Ulazeći u okvir mirovnog procesa, izbori predstavljaju ključnu etapu u ukorjenjivanju demokratskog funkcioniranja u saveznoj republici. U okviru novog Ustava, nakon glasovanja za lokalne organe vlasti uslijedit će pokrajinski te nacionalni izbori, ovi posljednji najkasnije u siječnju 2018.

Mandat lokalnih predstavnika izabranih 1997. istekao je 2002., usred rata. Birokrati su otišli na odmor. Rezultat: bez ikoga odgovornog korupcija na terenu se razmahala.

Na biralištima za lokalne izbore, Nepalci će morati izabrati između gotovo 50.000 kandidata za 13.556 mjesta, od načelnika do savjetnika okruga.

Kao znak izazova postojećim strankama, brojni kandidati predstavljaju se nezavisno ili na čelu novih stranaka reformističkog programa.

“Ponor između civilnog društva i vlade ne može biti dublji”, komentirao je analitičar George Varughese iz Asia Foundation.

Analitičar vidi u brojnim kandidaturama pokušaj završetka prevlasti triju glavnih stanaka – maoista, Nepalskog kongresa (desni centar) i nacionalista CPN-UML-a.

Birališta se otvaraju u nedjelju u tri pokrajine jer su izbori podijeljeni u dvije faze iz straha od nasilja. Preostale četiri regije trebale bi glasovati 14. lipnja.

Komentiraj