FaH

Nazire se izlaz iz krize u vlasti Federacije BiH

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) i tri manje stranke potpisali su u Sarajevu sporazum o političkoj suradnji čime se nazire rješenje krize u Federaciji nastale nakon što je vladajuću koaliciju HDZ BiH i SDA napustila Demokratska fronta (DF) Željka Komšića.

SDA je potpisala sporazum o političkoj suradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu u trogodišnjem razdoblju s Bosanskohercegovačkom patriotskom strankom (BPS), Strankom za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Strankom demokratske aktivnosti A-SDA.

 

  • SDA i HDZ bi s njima trebali imati natpolovičnu potporu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

 

Te će se stranke zauzimati za političku borbu za cjelovitost Bosne i Hercegovine i jačanje njezinih institucija, kao i za provođenje ekonomskih i društveno-političkih reformi, stoji u sporazumu.

Usuglasit će pojedinosti oko podjele pozicija u Vladi Federacije BiH i izvršnoj vlasti u sljedećih pola mjeseca, pojasnio je predsjednik SBiH-a Amer Jerlagić.

On očekuje da će do polovice kolovoza biti predložena četiri kandidata za ministre koji će nasljediti dužnosnike DF-a.

Četiri stranke trebale bi zajedno uspostaviti i vladu Hercegovačko-neretvanske županije, kao i županija sa sjedištima u Tuzli, Bihaću i Goraždu.

Komentiraj