NAKON VIŠE OD MJESEC DANA Završena okupacija parka u Oregonu

EPA/MULTNOMAH COUNTY SHERIFF

Posljednji aktivisti koji su se utvrdili u parku Oregona, predali su se u četvrtak i tako je završila okupacija rezervata u Oregonu koja trajala dulje od mjesec dana, koju je provodio oružani pokret koji se protivi federalnoj vladi i tijekom koje je jedan aktivist izgubio život.

Savezna policija FBI je objavila da je bez incidenta uhitila trojicu posljednjih aktivista u nacionalnom parku Malheur, prije predaje posljednjeg aktvista.

Jeff Banta (46) iz Nevade, Sandy i Sean Anderson (48, i 47) su došli iz Idaha i oni su se predali. David Fry (27) iz Ohia je ostao posljednji i prijetio je samoubojstvom izvikujući “Sloboda ili smrt”. Kasnije se i sam predao.

Oni su se 2. siječnja utvrdili u sjedištu parka Malheur u znak potpore dvojici rančera kojima su određene zatvorske kazne zbog podmetanja požara. Na početku ih je bilo tridesetak ali se vremenom njihov broj smanjio.

Pobunjenici su također su zahtijevali povrat federalne zemlje “narodu” i upozoravali na sve teže uvjete koje vlada određuje stočarima.

Prosvjednici su  isticala kako ne žele nasilan sukob, ali nisu se odazvali na poziv lokalnog šerifa da napuste objekt.

Skupinu su predvodila braća Bundy, čiji je otac 2014. već bio u sličnoj opsadi zbog raspolaganja državnom zemljom.

Od početka stanje u rezervatu je pratio FBI, a cijeli je slučaj na noge dignuo i desničarske aktiviste koji su se protivili uplitanju vlade.

Komentiraj