NAKON VELIKIH PROSVJEDA Rumunjska povlači kontroverznu uredbu o korupciji

EPA/ROBERT GHEMENT

Rumunjska vlada u nedjelju povlači uredbu o dekriminalizaciji nekih koruptivnih radnji, izjavio je u subotu premijer Sorin Grindeanu ispred čijeg se ureda protiv tog zakona okupilo večeras oko 140.000 prosvjednika koji su oko Palače parlamenta formirali ljudski lanac.

“U nedjelju ćemo održati izvanredni sastanak kako bismo povukli uredbu i pronašli pravni način za njezino suzbijanje”, kazao je Grindeanu u govoru koji je prenosila televizija, javio je Reuters.

Kontroverznu uredbu koja daje više slobode korumpiranim dužnosnicima donijela je prije pet dana vlada pod vodstvom Socijaldemokratske stranke (PSD) koja je na vlasti od 4. siječnja. Prema uredbi, korumpirani dužnosnici mogu završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama preko 200.000 leja (47.500 dolara). Propis također dopušta korumpiranim dužnosnicima da potpuno izbjegnu kaznu u nekim slučajevima, primjerice kad se kriminal dogodi između članova iste obitelji, piše BBC.

Stotine tisuća Rumunja svakodnevno prosvjeduje protiv spomenute uredbe prema kojoj bi i osuđenici za korupciji bili pušteni na slobodu. To su najveći prosvjedi u toj istočnoeuropskoj zemlji od pada komunizma 1989.

PSD je ranije najavio da će uredba stupiti na snagu 10. veljače u ponoć. Kad bi stupila na snagu, čelnik rumunjske vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea bio bi među onima koji bi se okoristili uredbom. Njemu je bilo zabranjeno da preuzme dužnost kao premijer nakon izbora u prosincu zbog  mogućnosti da bude osuđen u sudskom sporu zbog korupcije.

Ustavni sud u međuvremenu je primio tri peticije sa zahtjevom da se preispita legalnost uredbe koja je također izazvala kritike u Europskoj uniji i SAD-u.

Komentiraj