“Najstariji zanat” Paule Vogel nova premijera Kazališta Komedije

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija kao prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u utorak 14. siječnja u Jazz & Cabaret klubu Kontesi, crnu komediju o pet ostarjelih prostitutki “Najstariji zanat” Pulitzerom nagrađene američke dramatičarke Paule Vogel u režiji Nine Kleflin.

“Paula Vogel, jedna od najvećih živućih dramatičarki u Sjedinjenim Američkim Državama, pa i u svijetu, često u svojim kazališnim komadima govori o društveno angažiranim temama, o seksualnom zlostavljanju, o istospolnim zajednicama, homofobiji, ali njezina velika tema su uvijek iznova žene i njihova sudbina u društvu”, stoji u najavi.

Ona o njima progovara s dubokim razumijevanjem i ljubavlju, a njena satirička oštrica usmjerena je na nepravde i nelogičnosti s kojima se žene uvijek iznova bore.

Njezin komad “Najstariji zanat” žalosna je komedija o pet prostitutki koja govori o ženama i njihovoj ranjivosti, njihovoj duši, položaju u svijetu te nastojanju da ga promijene. Također, taj tekst govori i o prostituciji kao o zanatu koji se može zabraniti, ali se ne može iskorijeniti, te o ljudskoj potrebi za dodirom, za bliskošću i intimom, koja će uvijek prevladati i najbizarnije odnose.

Na jednom uglu, na klupi, pod starom uličnom svjetiljkom sjedi pet žena koje još nisu poražene. Iako umiru jedna za drugom, one se još bore, one još vole. Dvostruki moral društva ih još nije slomio, one se znaju nositi s licemjerjem društva, one su stručnjaci za fasade iza kojih se ljudi skrivaju. Same su, prepuštene sebi, i nije im lako.

Njih pet funkcioniraju kao obitelj, kao tvrtka, ali i kao pravo sestrinstvo. Iako su u poodmakloj dobi, one su još uvijek djelatne. Drže se svog zanata kao temeljnog prava da budu neovisne, samostalne, te svoju profesiju čuvaju unutar strogih moralnih kodeksa.

Kako pet ostarjelih prostitutki očitava lekciju o moralu i društvu

“Upravo je tu humorna izvrnutost komada, jer iako njihov posao sadrži od pamtivijeka proskribirani grijeh, njihova ga pravila održavaju čistim, poštenim i duboko ljudskim. One su stare, njihovi su klijenti stara i često nemoćna gospoda, ali za svakoga tu postoji razumijevanje, poštovanje i briga. Ljudskost, razumijevanje, poštovanje, sve to živi u tim likovima, upozoravajući nas kako su i te kvalitete, baš kao i naše stare dame – pred izumiranjem”, ističe se u najavi.

“Sve to ih pokazuje kao relikte nekog prošlog vremena, jednog doba u kojem je grijeh boravio u nekim sasvim drugim sferama nego danas. Njihova pozicija dama s ruba društva imala je svoje norme i pravila, danas se ono sto je nekad bilo sablažnjivo čini ružičastim, nevinim, arhaičnim. Izopačenost društva otišla je miljama daleko od ovih prijateljica noći koje su u našoj predstavi blijedi i dobri duhovi, sami, nesvjesni svijeta i svoje pozicije”, dodaje se.

Organizirane kao privatno poduzeće koje se bori sa zamkama kapitalističke ekonomije, tih pet dama potplaćeni su, umorni i zabrinuti radnici. To što je njihovo tijelo predmet njihovog rada, a seks njihova djelatnost, čini sve teze kapitalističke ekonomije još vidljivijim, a radnike – tih pet iscrpljenih žena – još ranjivijim na uobičajene nepravde društva.

Glume ih Mila Elegović, Marija Jerneić / Nera Stipičević, Nada Abrus, Jasna Bilušić i Mirela Brekalo Popović. Prevoditelj je Ivan Mokrović, a autorski tim uz redateljicu Ninu Kleflin čine kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autorica glazbe Nikolina Belan, scenograf Tomislav Ruszkowski, te dizajner svjetla Anđelko Kos.

Komentiraj