– U zračnim napadima arapske koalicije na zatvor u jemenskome gradu Hodeidi ubijeno je po novim podacima najmanje 60 ljudi, većinom zatvorenika koji su ostali zakopani pod ruševinama zatvorske zgrade, objavili su u nedjelju bolnički izvori..

Napadi u subotu navečer uslijedili su neposredno nakon koalicijskih zračnih udara na tri stambene zgrade u pokrajini Taiz na jugozapade zemlje u kojima je ubijeno 17 civila.

Većina žrtava su protupobunjenički zatvorenici koji su bili među stotinu ljudi u dvije zatvorske ćelije, rekli su bolnički izvori.

Nejasno je zašto je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom gađala zatvor u kojem su njezini saveznici u ratu protiv proiranskih pobunjenika Hutija.

Jemenski predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi koji je u egzilu, u subotu je odbio mirovni prijedlog UN-a da se okončaju nemiri te rekao da bi dogovor samo utro put novim razaranjima i nastavku rata.

Govoreći nakon sastanka s predstavnikom UN-a Uld Šeikom Ahmedom u Rijadu, Hadi je rekao da bi dogovor bio “nagrada pobunjenicima i naštetio bi jemenskome narodu i legitimitetu”, navodi državna novinska agencija Saba.

Koalicija pod saudijskim vodstvom bori se protiv pobunjeničkih Hutija od ožujka 2015. u pokušaju da se na vlast vrati međunarodno priznati predsjednik Abd-Rabu Mansur Hadi, koji je svrgnut koncem 2014.

Komentiraj