Kenija je u srijedu objavila da povlači svoje vojnike iz UN-ovih mirovnih snaga u Južnom Sudanu (MINUSS) nakon smjene kenijskog zapovjednika u toj zemlji koji je optužen da nije reagirao na napad na hotel u prijestonici Jubi u srpnju.

“Kenijska vlada smatra da je daljnje djelovanje njezinih snaga u Južnom Sudanu neodrživo i prijetnja je njihovoj sigurnosti i dobrobiti”, priopćilo je kenijsko ministarstvo vanjskih poslova rekavši da je “s nevjericom” primilo informaciju o smjeni generala Johnsona Mogoe Kimanija Ondiekija.

Kenijska sastavnica, jedna od najvećih u MINUSS-u, ima oko 1000 od 13.500 vojnika mirovnih snaga.

Kenija je odbila prijedlog UN-a da imenuje drugog zapovjednika i ističe da više ne želi sudjelovati u mirovnom procesu u susjednom Južnom Sudanu.

UN je u utorak objavio izvješće o istrazi koju je vodio umirovljeni nizozemski general Patrick Cammaert, u kojemu se upućuje na propuste zapovjedništva, “nedovoljnu pripremljenost” plavih kaciga za očekivanu neposrednu prijetnu sukoba vladinih snaga i južnosudanskih pobunjenika te “nesklonost rizicima” zbog koje su bili suzdržani u primjeni sile radi zaštite civila.

Komentiraj