Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nada Turina Đurić: Očekujem da HDZ učini sve da se izbori održe što prije

Saborska zastupnica Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) i gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić u utorak je na konferenciji za novinare ocijenila da nas neuspješna Vlada vuče u ponor naglasivši kako očekuje da će HDZ ipak preuzeti odgovornost i učiniti sve da se izbori održe što prije.

„Orešković je također na potezu, da preuzme odgovornost i da se zahvali onima koji su ga doveli, a više ga ne podržavaju,“ kazala je na konferenciji za novinare Nada Turina Đurić, dodavši da je riječ o minimumu političke odgovornosti.

Saborska zastupnica HNS-a navela je da se sada događa pokušaj spašavanja taštine ili ugleda Tomislava Karamarka te da je „zastrašujuće da se predsjednik HDZ-a smije na današnjoj konferenciji za novinare na pitanja novinara te da govori o paralelnim svjetovima u kojima žive građani i stranke koji traže od njega odluku da se ide na nove izbore.“

Istaknula je da sve političke snage u Hrvatskoj traže izbore odmah, u zakonskim i ustavnim okvirima što prije te je pozvala na odgovornost i predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović kazavši da ona sada ima priliku ‘lupiti šakom po stolu’, da ‘ima i škare i sukno u razrješavanju sadašnje situacije’, a na dobrobit sviju.

Nada Turina Đurić navela je da je upravo HNS prvi izašao iz pregovora s Mostom, vidjevši iz duljine pregovora i tadašnje situacije da će se Vlada, ako se uspije formirati, dovesti do situacije u kojoj smo sada, ocijenivši da je eksperiment od prije šest mjeseci očito završen.

HNS ne vidi niti jedan drugi izlaz da se situacija razriješi, nago da se što prije pokrenu izbori, da se vrati mandat građanima, da odluče i izaberu stabilnu Vladu, koja će biti jamac stabilnosti, sigurnosti i razvoja Hrvatske, rekla je Turina Đurić.

Naglasila je da su u državnoj strukturi najstabilnije lokalna i regionalna samouprava, koje još uvijek funkcioniraju, ali da je pitanje vremena koliko će još moći biti stabilne te da se Vlada  nije u stanju niti zadužiti zbog ukupne političke situacije u državi i procjene financijskog tržišta da smo politički nestabilni.

Navela je da je krajem mandata prošle Vlade bilo nade da Hrvatska izlazi iz recesije, prije svega uz pomoć EU fondova, ali da sve stoji, da su u lokalnim samoupravama užurbano pripremali projekte za natječaje, a da već šest mjeseci nije objavljen ni jedan natječaj.

„Ako hitno ne odemo u izbore, procjenjujem da će već ujesen biti prekasno”, kazala je Nada Turina Đurić predloživši “da se presložimo u ljetnom periodu i izaberemo novu vladu, koja će to moći učiniti“.

Smatra da su “toga svi svjesni, osim vrha HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade i da naprosto nije za vjerovati da nitko među njima nema dovoljno zdravog razuma i kaže ‘car je gol’ i preuzme odgovornost“. Dodala je da je ova Vlada zaustavila i kurikularnu reformu te da se u zadnji tren uspjelo spasiti formiranje Ustavnog suda i tako izbjeći ustavnu krizu.

Komentiraj