NACIONAL OTKRIVA: Vesna Pusić forsira ranije izbore zbog straha od Radimira Čačića

Vesna Pusić i Hrvatska narodna stranka glavni su zagovornici ideje da separlamentarni izbori održe već 17. svibnja ove godine. Vesna Pusić proteklih je tjedana nagovarala premijera Zorana Milanovića i čelne ljude SDP-a da što prije raspišu parlamentarne izbore ne bi li se tako onemogućila kandidatura Radimira Čačića. Naime, Čačiću 17. travnja istječe kazna od 22 mjeseca zatvora na koju je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama u Mađarskoj, a ako Vlada donese odluku o raspisivanju izbora prije tog datuma, Čačić se neće moći kandidirati na listi Reformista za Hrvatski sabor. Međutim, Nacionalu je jedan visoki izvor iz Vlade prošloga tjedna potvrdio da će Vlada vjerojatno odraditi mandat do kraja i da ne vjeruje da će izbori biti prije ljeta. Isti izvor tvrdi da je do prije nekoliko tjedana postojala mogućnost da izbori budu u svibnju, ali da se u međuvremenu od toga odustalo. “Točno je da je bilo razgovora unutar vladajuće koalicije, kao što je i premijer rekao da se u izbornoj godini razgovara o terminu izbora i pravo je vladajuće koalicije da odluči kad će se izbori održati. Bilo je prijedloga i raznih sugestija o mogućnosti održavanja izbora prije ljeta, ali ta opcija više nije realna i sada se kao najrealnija spominju rujan ili listopad, iako ni to nije odlučeno. Sigurno je da izbori neće biti prije ljeta, kao što se govori u kuloarima i kao što pojedini političari iznose neke datume. Konačna odluka još nije donesena, ali najraniji termin koji se može smatrati realnim je rujan ili listopad”, rekao je za Nacional jedan anonimni izvor iz vladajuće koalicije.

[quote_box_center]

  • Vesna Pusić proteklih je tjedana nagovarala premijera Zorana Milanovića i čelne ljude SDP-a da što prije raspišu parlamentarne izbore
  • Ako bi izbori bili prije 17. travnja, to bi onemogućilo kandidaturu Radimira Čačića
  • No, Vlada će najvjerojatnije odraditi mandat do kraja i izbori neće biti prije ljeta

[/quote_box_center]

U HNS-u se ipak još uvijek nadaju da bi parlamentarni izbori mogli biti u svibnju ove godine i prema informacijama koje Nacional dobio iz te stranke sve aktivnosti su planirane za ranije parlamentarne izbore. U HNS-u su svjesni da bi Čačićev izlazak na parlamentarne izbore mogao ozbiljno ugroziti uspjeh stranke u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. U te dvije županije HNS je na proteklim izborima ostvarivao kudikamo najbolje rezultate i u njima su na vlasti HNS-ovi župani. Na prošlim je lokalnim izborima HNS s SDP-om u Varaždinskoj županiji osvojio 48 posto glasova, dok je u Međimurju HNS izišao samostalno na izbore i osvojio nešto manje od 26 posto glasova. Na prošlim parlamentarnim izborima Kukuriku koalicija u dvije izborne jedinice koje su na području Međimurske i Varaždinske županije također je uvjerljivo pobijedila. U 2. izbornoj jedinici osvojili su 42,63 posto glasova, a u 3. izbornoj jedinici 52,73 posto glasova. Uz Istru i Primorsko-goransku županiju te su dvije županije jedine u kojima SDP i HNS s velikom sigurnošću mogu računati i na pobjedu na idućim parlamentarnim izborima, ali bi im Čačićevi Reformisti mogli uzeti dio birača pa je zbog toga i Vesna Pusić pokrenula plan kojim bi onemogućila Čačićevu kandidaturu. Da se u vladajućoj koaliciji ozbiljno razmišljalo o 17. svibnju kao o mogućem datumu parlamentarnih izbora, najavio je i Dragutin Lesar, koji je na svojem Twitter profilu objavio kako je sve izglednije da će se parlamentarni izbori održati baš 17. svibnja, odnosno treće nedjelje u svibnju.

Radimir Cacic 08 copy2
‘HNS VIŠE NE POSTOJI u Međimurju i Varaždinskoj županiji, a ako ne postoji u te dvije županije, upitno je postoji li uopće kao stranka’, izjavio je Čačić za NacionalFoto: Nacional

Da je ovakav rasplet moguć, potvrdio nam je i sam Radimir Čačić, koji nam je rekao da se ne čudi što se Vesna Pusić pokušava izboriti za što raniji datum parlamentarnih izbora i što ga pokušava spriječiti u kandidaturi za Hrvatski sabor. “Istina je da se neću moći kandidirati na izborima ako Vlada donese odluku o raspisivanju izbora prije 17. travnja i ne začuđuje me što HNS i njegovo vodstvo pokušavaju na sve načine progurati takvu odluku.

To je još jedan od poteza kojim me pokušavaju ukloniti iz političkog života”, rekao je za Nacional bivši potpredsjednik Vlade i dodao da je glavni razlog to što HNS više praktično ne postoji u dvije županije koje su donedavno bile glavno uporište te stranke. “HNS više ne postoji u Međimurju i Varaždinskoj županiji i u toj stranci vlada panika zbog rezultata koji bi na izborima mogli napraviti Reformisti. Ako HNS ne postoji u te dvije županije, upitno je postoji li uopće kao stranka”, rekao nam je Čačić. Bivši predsjednik HNS-a i bivši potpredsjednik Vlade početkom 2010. u Mađarskoj je skrivio prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe, a poslije je osuđen na 22 mjeseca zatvora.

Kaznu je počeo služiti 17. lipnja 2013., a na uvjetnu slobodu pušten je u ljeto prošle godine nakon što je odslužio godinu dana kazne u pulskom zatvoru. Čačićeva kazna istječe 17. travnja ove godine, a ako Vlada prije tog datuma raspiše izbore, Čačić se neće moći kandidirati za novi mandat u Hrvatskom saboru. Za vrijeme boravka u zatvoru HNS je izbacio Čačića iz stranke, a Vesna Pusić preuzela je njegove funkcije i u Vladi. Čačić je nakon izlaska iz zatvora osnovao novu stranku, Narodnu stranku – Reformisti u koju je prešao dio članova HNS-a. Obračun HNS-a s Čačićem nastavio se i prilikom izglasavanja novog izbornog zakona, kad je na inzistiranje Vesne Pusić tim zakonom trebalo biti onemogućeno svim osobama osuđenima za bilo koje kazneno djelo sa zatvorskom kaznom većom od šest mjeseci da se kandidiraju za Hrvatski sabor. Nakon pritiska javnosti i nakon što se u cijeli slučaj umiješao i premijer Milanović, taj je prijedlog povučen, ali je HNS očito pronašao novi način na koji bi pokušao spriječiti Čačićevu kandidaturu na izborima.

Komentiraj