Na Pantovčaku se još nadaju koaliciji HDZ-SDP

GORAN STANZL/PIXSELL

PARADOKS S PANTOVČAKA – dok je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već praktički odustao od premijerske funkcije i spreman je to mjesto prepustiti nestranačkom kandidatu, predsjednik SDP-a Zoran Milanović tvrdi da su samo njih dvojica legitimni mandatari

Domoljubna koalicija i Most još su prilično daleko od ikakvog suvislog dogovora o sastavljanju zajedničke vlade, ma kakva ona na koncu bila, bez obzira na to što su u ponedjeljak predvečer brojne izjave predstavnika Mosta i HDZ-a sugerirale suprotno, kao da je to praktički samo tehničko pitanje. Izvor blizak HDZ-u ispričao je za Nacional da je nedavno opet provedeno neformalno ispitivanje unutar Mosta kako bi se testiralo raspoloženje 15 preostalih zastupnika o sklapanju suradnje s Domoljubnom koalicijom. Isti izvor tvrdi da je 11 članova Mosta bilo sklono takvoj suradnji s HDZ-om, dok četiri člana nisu dijelila to mišljenje, nego su bili skloniji koaliciji Hrvatska raste. Ako bi se to pokazalo točnim, tada bi Domoljubnoj koaliciji i u tom slučaju bilo teško izvodivo sastaviti novu vladu. Zbog toga nerealnim se čine Karamarkove tvrdnje da bi HDZ s Mostom mogao skupiti čak do 80 mandata.

Niti u Uredu predsjednice nisu skloni vjerovati da su pregovori znatno napredovali.

‘’Iako se to čini posve nerealnim, nisu iscrpljene sve mogućnosti da se u Hrvatskoj ipak sastavi velika koalicija Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, ali bez Mosta. Unatoč tomu što je Karamarko u ponedjeljak najavio da je spreman odustati od premijerske funkcije, upravo je Zoran Milanović praktički podržao Karamarkov legitimitet, navodeći da su samo njih dvojica legitimni mandatari za sastavljanje nove hrvatske vlade. Sve što je o tomu govorio Milanović nakon sastanka u Uredu predsjednice, govorio je s punim pravom, osobito u svjetlu izjava o izbornom legitimitetu budućeg premijera’’, izjavio je za Nacional u ponedjeljak navečer visoki izvor iz Ureda predsjednice. Taj se izvor po svemu sudeći referirao na sljedeću Milanovićevu izjavu: ‘’Nakon ovih izbora samo su dvije osobe u Hrvatskoj legitimirane voditi vladu: Karamarko i ja ili ja i Karamarko, bez obzira na redoslijed. No u ovom trenutku imam veću podršku od Karamarka, značajno veću, ali ne presudnu, 76 potpisa nemam.

Sve drugo bilo bi manipuliranje demokratskim procesom, netko želi mandatara preko plota, iz busije, nekoga koga nismo vidjeli, pa makar to bio dobitnik Nobelove nagrade, karikiram, o takvima se ne govori, ali da je i nobelovac, ta osoba mora proći inicijaciju demokratskog procesa i to je jedina bit u ovoj priči. Ja vjerujem da ljudi imaju dobre namjere, lijepo je to zajedništvo, ali još je ljepše da zemlja ima stabilnu, čvrstu vladu, okosnicu, vertikalu, uspravnicu, kako oni to govore, i da se zna tko vodi politiku. Čak i da cijeli Most ode, u interesu je Hrvatske stabilna vlada. Legitimitet imamo nas dvojica, kako je-tako je, i sve izvan toga je manipuliranje demokratskim procesom’’. Iz istog miljea tvrdi se da Milanović nikada nije decidirano izjavio da ne može surađivati s Karamarkom, niti je dovodio u pitanje njegov politički legitimitet kao predsjednika HDZ-a. U tom kontekstu, tvrde isti izvori, Milanović je otklonio tu suradnju zbog osoba opterećenih pravosudnim problemima i kaznenim prijavama, a kojima se Karamarko nije zahvalio na suradnji.

Izvor iz Ureda predsjednice tvrdi da bi Milanović zasigurno već sastavio novu vladu da je drugačijeg, pomirljivijeg karaktera. ‘’Razgovarao sam tijekom proteklih dana s pet neodlučnih saborskih zastupnika, među kojima su bili i neki zastupnici Mosta. Svi su mi rekli da bi već dali podršku koaliciji Hrvatska raste, da nisu u strahu od Milanovićeva eksplozivnog i nepredvidljivog karaktera. Svi se boje da bi se u suradnji s njime mogli provesti poput Slavka Linića. Milanoviću prikupljanje potpore otežava i to što u najmanju ruku osebujno tumači Ustav, ali i to što više ne može mobilizirati podršku na retorici straha od Karamarka. Ovakvo njegovo ponašanje ima smisla samo ako smo na pragu novih izbora’’, zaključio je izvor iz Ureda predsjednice.

Komentiraj