MOGUĆA BLOKADA PRORAČUNA Obersnel: ‘Rijeka raspolaže imovinom od 7 milijardi kuna’

Nel Pavletić/pixell

Ne znam zašto su potrebne tako katastrofične teze, komentar je riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela na tvrdnje iz medija vezano uz nalaze državne revizije da gradu prijeti blokada proračuna, pri čemu je istaknuo kako Rijeka ima mnogo mogućnosti da funkcionira normalno, jer raspolaže imovinom vrijednom više od sedam milijardi kuna.

Obersnel je na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare rekao da se u nalazima državne revizije nalazi i podatak da Grad Rijeka raspolaže s imovinom vrijednom više od sedam milijardi kuna, a da se to u medijima prešućuje. Vrijednost gradske imovine stalno raste, tako da je samo između 2012. i 2016. godine porasla za milijardu kuna, rekao je.

Upitao je kako može ta vrijednost rasti ako se ne ulaže u imovinu, te naglasio da ne vidi razloga zašto bi bilo tko blokirao gradski proračun. S druge strane, dodaje, Grad ima oko 160 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja te svoju likvidnost može uspostaviti prisilnom naplatom tih potraživanja, ali bi se time ugrozilo poslovanje poduzetnika i gospodarstvenih subjekata koji duguju gradu. Opovrgnuo je i teze iz medija da se gradska komunalna društva zadužuju kako bi se tako sanirala likvidnost gradske uprave, ustvrdivši kako se komunalne tvrtke zadužuju radi vlastitih investicija.

Inače, proteklog tjedna tiskani su mediji, temeljem nalaza državne revizije za 2013. i 2015. godinu, objavili da Grad Rijeka duguje više od 50 milijuna kuna državnom proračunu, na ime udjela države u prihodima od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo. Zbog toga, tvrde, gradu prijeti naplata tog potraživanja u Ministarstvu financija, a time i blokada gradskog  proračuna.

Obersnel je s konferencije za novinare najavio da gradska uprava više neće raspisivati natječaj za koncesioniranje tržnica nakon što u srpnju tvrtki Tržnice Rijeka, koja je tržnicama upravljala zadnjih deset godina, istekne rok koncesije. Najavio je kako će upravljanje preuzeti neko do gradskih komunalnih društava, vjerojatno Rijeka plus, a nakon nekoliko mjeseci će se procijeniti hoće li upravljanje ostati njima, ili će se osnovati zasebna tvrtka za taj posao.

“Gradska uprava ne namjerava ostvarivati ekstra dobit na tržnicama, planiraju se ulaganja u nabavku nove opreme i unapređenje usluga, poručio je Obersnel i izvijestio da se s konzervatorima razmatra mogućnost barem djelomičnog natkrivanja prostora tržnica na otvorenom.

Komentiraj