MIŠEL JAKŠIĆ: ‘Andrej Plenković se postavio kao da je Podravka HDZ-ovo i njegovo leno’

Gradonačelnik Koprivnice i SDP-ov saborski zastupnik, koji vjeruje da će osvojiti i drugi gradonačelnički mandat, govori zašto je bio protivnik načina na koji je Davor Bernardić vodio stranku te zašto se protivio političkom kadroviranju u Podravci i dolasku Martine Dalić

U trku za drugi gradonačelnički mandat u Koprivnici, gradu koji je godinama među top pet po kvaliteti života u Hrvatskoj, ide SDP-ov Mišel Jakšić, koji je 2017. godine postao najmlađi gradonačelnik u povijesti Koprivnice. Kao zamjenik gradonačelnice Vesne Želježnjak, nakon njene ostavke 2016. preuzeo je tu dužnost, a gradonačelnički mandat uvjerljivo je potvrdio na lokalnim izborima 2017.

Po struci je ekonomist s diplomom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a profesionalnu karijeru započeo je u danskoj kompaniji Hartman 2010. Već 2012. prelazi u tvornicu komunalne opreme RASCO u Kalinovcu gdje je radio kao analitičar kontrolinga. Od 2008. do 2010. godine član je Predsjedništva Foruma mladih SDP-a Hrvatska, a od 2009. do 2013. godine u Koprivnici je obnašao dužnost gradskog vijećnika. U svojim prvim intervjuima isticao je da se u SDP učlanio zbog Ivice Račana, a kao mentora i prijatelja spominjao je poznatog koprivničkog političara i menadžera Zvonimira Mršića, koji se u međuvremenu gotovo povukao iz politike. Nije skrivao nezadovoljstvo načinom na koji je stranku vodio Davor Bernardić. Pored gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića, gradonačelnice Supetra na Braču Ivane Marković, gradonačelnice Zlatara Jasenke Auguštan-Pentek, gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača, ogulinskog Dalibora Domitrovića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, bio je jedan od „mladih lavova“ tzv. Neretvanske skupine koji su se pobunili protiv Bernardića. Na izborima za predsjednika SDP-a podržavao je Željka Kolara. Postao je saborski zastupnik na posljednjim parlamentarnim izborima 2020. i vrši dužnost predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe. Protukandidati na ovim lokalnim izborima, na kojima je prema anketama favorit, zasad su mu Ivica Suvalj iz Korenove Mreže nezavisnih lista i HDZ-ov Franjo Marković.

NACIONAL: Kada ste postali gradonačelnik, preuzeli ste uređeni grad s puno uspješnih projekata. Na koje ste projekte u svom mandatu osobito ponosni?

Da, bio sam najmlađi gradonačelnik u povijesti Koprivnice i doista, Koprivnica je grad visokog društvenog standarda. Prije svega, ponosan sam na to što smo taj standard ne samo zadržali, već ga u nekim segmentima i unaprijedili. U Koprivnici sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću po jednoj od najnižih cijena, školarci dobivaju besplatne udžbenike i bilježnice, svi redoviti studenti primaju stipendije, imamo masu programa za darovitu djecu, dio i europskih, dakle – proveli smo cijeli paket mjera za mlade. Osim toga, Koprivnica je otvaranjem Sveučilišta Sjever postala i studentski grad, imamo više od 1000 studenata samo u Centru Koprivnica, vidi se mladost u gradu i otvaraju se dobri smjerovi, između ostalog i Prehrambena tehnologija. Izgrađena je menza, a planira se i kampus. S druge strane, jedan smo od rijetkih gradova koji umirovljenicima, kao i svim korisnicima osobne invalidnine, prema cenzusu dijeli božićnice i uskrsnice – dakle, zadržali smo tu snažnu društveno osviještenu komponentu. Krenuli smo i s demografskim paketima za mlade obitelji, što znači da danas u Koprivnici mogu kupiti građevinsko zemljište sa svom infrastrukturom za 10 tisuća eura. To se pokazalo kao pun pogodak jer dosad smo prodali 20 takvih gradilišta i još ima interesa za dva, tri puta toliko. Izgradili smo i tri tzv. pasivne zgrade prema modelu POS-a, a sada obnavljamo po istom principu i jednu urbanu vilu.

NACIONAL: Svega toga vjerojatno ne bi bilo da Koprivnica nema jako gospodarstvo, na čelu s Podravkom i Belupom? 

Apsolutno, imamo snažno izvozno gospodarstvo što nam omogućava navedene društvene iskorake. U posljednje četiri godine imamo stalan trend porasta novostvorenih radnih mjesta, pad nezaposlenosti i porast u broju obrta – sada smo već dosegli razinu iz pretkriznog vremena od prije 12 godina. No nisu samo Belupo i Podravka pokretači tog gospodarstva, iako su oni sigurno najveći i najznačajniji, imamo tu i Hartmann i Carlsberg, dvije velike danske multinacionalne kompanije, a i Podravska banka ima svoje sjedište u Koprivnici, kao jedina banka u top deset hrvatskih banaka koja nema sjedište u Zagrebu. Postoji i niz lokalnih obrtnika, mikropoduzetnika, a i tvrtki od kojih su neke dosegnule i do 100 zaposlenih, što nije mala stvar. Donijeli smo i niz poduzetničkih mjera i gotovo rasprodali svoje dvije poduzetničke zone, na kojima se već vide prve dvije, tri hale koje nastaju, od budućih petnaestak koliko je planirano.

‘Puno smo uložili u rasvjetu i uređenje okoliša i postavljena je ploča s imenima ubijenih na spomen-području Danica, prvom ustaškom logoru’, kaže Jakšić. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

NACIONAL: Kad smo već kod Podravke, javnost je s negodovanjem popratila imenovanje Martine Dalić na mjesto predsjednice Uprave, a ni vi niste bili oduševljeni. Kako sada surađujete, imate li s njom neku komunikaciju?

Imamo više nego korektnu komunikaciju iako sam ja u trenutku njenog imenovanja bio protiv takvog modela političkog kadroviranja u Podravki, gdje se Andrej Plenković postavio kao da je Podravka HDZ-ovo i njegovo leno, uopće ne doživjevši kraj koji je stvarao Podravku. Istaknuo sam i da gospođa Dalić ima određeni politički balast i da će se sama morati dokazivati kroz svoje rezultate. Međutim, ono što je u posljednja dva mjeseca pokrenula u Podravki – od dizanja radničkih plaća do pokretanja nekih planiranih investicija, reorganizacije i kresanja nekih nepotrebnih troškova – na prvu odaje pozitivan dojam. Imam informaciju i da se doselila u Koprivnicu – odnosno, da je tu od ponedjeljka do četvrtka, čak i trči ujutro ulicama.

NACIONAL: Postoji li strah da će država prodati svoj udio u Podravki?

Taj strah uvijek postoji, ali mislim da je ova korona pokazala koliko je Podravka važna za Hrvatsku. Kada je nastupio prvi lockdown, odmah su u Koprivnicu došli predstavnici premijera i ministra financija i izglasali na Skupštini da se dobit mora uzeti, iako je prijedlog Uprave bio da se to ne radi. A drugo, pokazalo se koliko je bitno da budemo prehrambeno samodostatni. Umjesto prodaje, moramo početi razgovarati o tome da se Podravka vrati na listu tvrtki od strateškog značaja za RH.

NACIONAL: Što je s projektima u Koprivnici financiranim europskim novcem?

Izgradili smo novi vrtić, gotovo potpuno financiran europskim novcem, obnovili još dva, izgradili novi inkubator kreativnih industrija, obnovili dvije osnovne škole, završavamo i izgradnju nove sportske dvorane kod treće osnovne škole. U ovom mandatu planiramo izgradnju još jedne osnovne škole, a izgrađeni su i deseci kilometara prometnica i preko sto kilometara biciklističkih staza. Izgrađeno je i novo reciklažno dvorište i pokrenuta je izgradnja nove zatvorene kompostane. Inače, Koprivnica je s 57 posto razvrstanog otpada treći grad u Hrvatskoj. Potpisana je i aglomeracija koprivničkih voda teška pola milijarde kuna, koja će nam omogućiti da konačno pokrijemo cijeli grad komunalnom infrastrukturom, odnosno vodovodom i kanalizacijom. To smo sve uspjeli ostvariti jer smo prema portalu Gradonačelnik.hr među top 10 najboljih gradova po povlačenju europskih sredstava, a proveli smo i snažnu financijsku konsolidaciju zbog koje imamo bezuvjetne nalaze državne revizije i doista imamo snage za neke nove iskorake u životu grada.

NACIONAL: Imate dva protukandidata na izborima – Ivicu Suvalja iz Mreža nezavisnih stranaka aktualnog župana Darka Korena i Franju Markovića iz HDZ-a. Kakve su im šanse?

Zanimljivo da je Ivica Suvalj stigao u Korenovu stranku kao bivši vjeroučitelj i član HRAST-a, dok mu je kandidat za zamjenika Goran Pakasin iz HNS-a. Prema posljednjim anketama, koje za nas radi Promocija plus, SDP-ova lista sa mnom na čelu vodi i očekujemo pobjedu u prvom krugu. Mislim da imamo jako dobru pročelničku ekipu i ekipu u upravama gradskih komunalnih poduzeća, to je kombinacija mladih i iskusnijih kadrova koji su mahom došli iz sektora gospodarstva.

 

‘Neće HDZ sam od sebe imati petlje raščistiti sa svojom hard-core desnicom. Ako su im već puna usta Tuđmana, zašto ne odu na YouTube i poslušaju što je on govorio o pozdravu ‘za dom spremni’

 

NACIONAL: No gledajući Hrvatsku u cjelini, SDP ne stoji baš najbolje, rejting vam je zacementiran na 16 posto. Što očekujete od ovih izbora? 

Očekujem da će SDP i na ovim izborima pokazati da je uz HDZ najjača politička stranka. Lokalni izbori su specifični jer se na njima uvijek nešto dobije ili izgubi neplanski, budući da se često radi o vrlo personaliziranim izborima koji nisu vezani uz stranke. Zato ne očekujem neke turbulencije u SDP-u, ali proces restrukturiranja stranke i pripreme za preuzimanje vlasti na nacionalnoj razini treba nastaviti. Zapravo, očekujem puno više problema unutar HDZ-a jer kod njih očito vrije, samo što se to nikada ne pušta u medije, kao što se to događa u SDP-u. Mi svoje sukobe praktički imamo u livestreamu.

NACIONAL: Ali HDZ je svoje oponente na desnici potukao, dok ste vi dobili opasnu konkurenciju na ljevici, osobito u urbanim sredinama gdje stranka Možemo! preuzima ulogu SDP-a.

Točno, svjesni smo toga, a do toga je i došlo zbog naših strukturnih problema. U nekoj fazi SDP je prestao komunicirati sa sindikatima, s nevladinim udrugama i organizacijama civilnog društva, pa čak i s intelektualnom ljevicom koja je nekada bila uključena u SDP-ove Savjete. To je nešto što je kad-tad trebalo doći na naplatu. Nadam se da ćemo izvući pouku iz svega lošeg što se treba dogoditi na ovim lokalnim izborima i vratiti SDP na put socijaldemokracije koja je danas potrebnija nego ikad.

NACIONAL: SDP već dugo ima problem vodstva – bili ste žestoki protivnik Davora Bernardića, a ni s Grbinom niste baš bili u dobrim odnosima. Vi ste podržavali Kolara… 

Iskreno, Peđa i ja se tek sada zapravo upoznajemo. On je bio saborski zastupnik, ja gradonačelnik, nismo baš puno komunicirali. Sada mogu reći da imamo korektnu suradnju, kao i da je on čovjek razgovora koji je spreman okupljati i uvažiti drugačija mišljenja. Naravno da mu sada svi moramo pomoći, radi budućnosti stranke. Uostalom, svi smo mi ušli u SDP zbog neke ideje, a ne zbog predsjednika stranke. A što se Kolara tiče, podržao sam ga jer smo godinama surađivali kao kolege u dvjema sjevernim županijama. Izuzetno cijenim sve što on radi u Krapinsko-zagorskoj županiji i mislim da je jedan od najboljih hrvatskih župana, no ta moja podrška nije pokvarila odnos s Peđom.

NACIONAL: Bili ste u „mladim lavovima“ koji su dizali pobunu protiv Bernardića, a pokazivali ste i ambiciju da se kandidirate za predsjednika SDP-a, zašto niste? 

I ta moja ambicija izvučena je iz konteksta. Rekao sam da bih želio biti dio tima koji će SDP vratiti na pobjedničku stranu. No s vremenom je postalo jasno da smo možda i mi iz Neretvanske skupine bili previše neiskusni, možda i previše heterogeni u stavovima i da stranka nije bila spremna za promjenu, koja je očito bila potrebna. Shvatili smo da još nešto žganaca moramo pojest i izvukli smo pouke.

NACIONAL: Imate li ipak tu ambiciju da jednom preuzmete stranku? 

Moja sadašnja ambicija je pobijediti na lokalnim izborima u Koprivnici i nastaviti biti dobra opozicija u Saboru kako bih pomogao da SDP ponovo naraste. O daljnjim ambicijama onda ćemo kada dođe vrijeme za sljedeće unutarstranačke izbore. Ali mi moramo dopustiti da prođe nekoliko izbornih ciklusa kako bismo provjerili koliki je Peđin politički eros. Činjenica jest da je ušao u Sabor preferencijalnim glasovima s posljednjeg mjesta na listi, kao i da je uvjerljivo pobijedio na unutarstranačkim izborima. Dakle, ima potpuni legitimitet.

NACIONAL: Kao predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe imat ćete pune ruke posla. Kao prvo, donošenje izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojima bi se zabranila i kažnjavala upotreba ustaškog pozdrava i simbola u javnosti. Zbog toga su, između ostalog, opet bile četiri kolone u Jasenovcu. Očekujete li da će HDZ-ova većina imati hrabrosti da ih izglasa?

Za mene HDZ nije hrabra stranka jer cijelu svoju povijest funkcionira na „dogovornoj ekonomiji“. Odnosno – kad ih sila natjera, onda će to napraviti. Onda to upakiraju u objašnjenja – natjerao nas je Bruxelles, Amerika ili tko već. Ja te izmjene zakona očekujem. Jer, da si ne lažemo, ambicija Andreja Plenkovića je dobiti neku unosnu poziciju u Bruxellesu, kad-tad. No čekaju lokalne izbore jer kalkuliraju, kao i obično, sa svima. Nisam ja baš siguran u tu priču da su se oni očistili od ekstremne desnice, jer u HDZ-u ima dosta disonantnih tonova, a u konačnici, mislim da je Vlado Šeks i dalje spona između premijera i desnih jastreba. A tu su i Tomo Čuljak i Josip Đakić, tako da mislim da su neke stvari samo zamaskirane kako bi se gurnulo na van europsko lice Andreja Plenkovića. Neće HDZ sam od sebe imati petlje raščistiti sa svojom hard-core desnicom. Uostalom, ako su im već puna usta Franje Tuđmana, zašto ne odu na YouTube i poslušaju što je on govorio o pozdravu ‘za dom spremni’. No o izmjenama Kaznenog zakona na tu temu još nismo glasali na Odboru za pravosuđe. Ta nas tema tek čeka, neće oni to nama ni dati prije lokalnih izbora.

 

‘Očito je da su braća Mamić u Hrvatskoj za HDZ u ovom trenutku preopasna. Kao što se zna u čijoj režiji je Ivan Turudić maltene postao predsjednik Vrhovnog suda, pa se onda osnivao Visoki kazneni sud’

 

NACIONAL: U svjetlu odvojenih komemoracija u Jasenovcu, spomenimo da se i vama dogodio gaf. Naime, Grad Koprivnica bio je organizator komemoracije u prvom ustaškom logoru smrti Danica na koju nije pozvan Milorad Pupovac. Zašto?

To sve skupa nije točno i to sam pokušao objasniti gospodinu Pupovcu, kojeg sam odmah nazvao. Naime, svi predstavnici naroda žrtava bili su uključeni u organizaciju i oni su pisali popise ljudi kojima treba poslati pozive. Tako je bilo sa Židovima, Romima, kao i Antifašistima. Nažalost, predstavnici srpske zajednice nisu stavili gospodina Pupovca na popis. No nikako se ne može govoriti o tome da namjerno nismo pozvali gospodina Pupovca. Iako sam mu se ja ispričao i pozvao ga naknadno, on nije došao, a nisu se pojavili ni ostali članovi SNV-a iz Zagreba koji su prije toga potvrdili svoj dolazak.

NACIONAL: Drugi slučaj na Odboru za pravosuđe bit će vjerojatno izmjene Zakona o kaznenom postupku, s obzirom na to da je i Zoran Mamić pobjegao Gospi u Međugorje nakon pravomoćne osude na zatvorsku kaznu. Mislite li da će do tih izmjena doći? 

Kako je krenulo s upitom Vrhovnom sudu i DORH-u, mislim da ćemo imati novu predstavu za javnost. Planiramo tematsku sjednicu Odbora na koju ćemo, osim ministra, pozvati još neke bitne ljude iz hrvatskog pravosuđa i moja je želja da se pokrenu ne samo izmjene u ZKP-u, već i izmjene u kompletnom pravosudnom sustavu. Mislim da je bilo dosta toga da se rugamo narodu tako što će sud ovršiti neku bakicu za sto kuna, a s druge strane suci ne znaju kome trebaju izreći mjeru opreza da ne pobjegne preko granice. Iz ovog posljednjeg slučaja može se samo zaključiti da je HDZ -u odgovaralo da braća Mamić pobjegnu preko granice. Zna se koju su stranku financirali, kome su organizirali rođendane, kome su plaćali kampanje i novinske oglase s HDZ-om u srcu, nažalost, u Dinamovom grbu, zna se čijim su vladama bili sive eminencije. Očito je da su braća Mamić u Hrvatskoj za HDZ u ovom trenutku preopasna. Kao što se zna u čijoj režiji je Ivan Turudić maltene postao predsjednik Vrhovnog suda, pa se onda na brzinu osnivao Visoki kazneni sud – kojem, srećom, ipak nije na čelu. Ali danas i dalje imamo čovjeka koji se poziva na neovisnost sudstva i istovremeno šalje čudne poruke vrhu države, saborskim zastupnicima i DSV-u. Gospodin Turudić očito je izvan kontrole jer mu je to omogućio njegov mentor Vlado Šeks.

‘Zbog kaosa u zdravstvu ministar Beroš bi na kraju mogao biti Pedro, dok je stvarna odgovornost na predsjedniku Vlade’, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić Nacionalovoj novinarki Zrinki Vrabec Mojzeš. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

NACIONAL: I treća izmjena Kaznenog zakona, nakon svih skandala sa seksualnim uznemiravanjem po fakultetima, državnim institucijama i na HRT-u, bila bi uvrštavanje tog zlodjela u zakon i ukidanje zastare. Hoće li se to dogoditi? 

Bila je to jedna apsurdna situacija kada je odbijen prijedlog SDP-a i opozicije uz argument da će to HDZ donijeti isto nakon lokalnih izbora. To je bio jedan nepotreban igrokaz, ali neka to prođe, pa makar i tako da ispadne kako je to donio HDZ.

NACIONAL: I konačno, što će biti s izborom novog predsjednika Vrhovnog suda nakon svađe predsjednika Republike i premijera?

Mislim da ćemo tu imati jako puno komplikacija. Meni je cijela situacija tih dvaju tjedana bila potpuno suluda. To ničemu nije služilo, potrošilo se vrijeme na svađu. U međuvremenu, Mamići su pobjegli, Kutle je tamo gdje je bio, kao i Sessa, zlostavljači još jedno vrijeme mogu mirno spavati, Skejo ustašuje po splitskoj rivi, a srž smo u međuvremenu izgubili. Jedino dobro što je ispalo iz te svađe jest da je i najšira javnost shvatila da se pravosuđe treba iz korijena reformirati. Volio bih ipak da se ne trošimo toliko na imena, već upravo na reformu, koja je ključna. Očito je da će nakon odluke Ustavnog suda ponovljena procedura ići po Zakonu o sudovima i prijedlog Zorana Milanovića doći će opet nama na Odbor. A onda ćemo vidjeti.

NACIONAL: Koliko je Grad Koprivnica angažiran oko održavanja Spomen-područja Danica, prvog ustaškog koncentracijskog logora, osnovanog već 15. travnja 1941?

Dosad smo puno uložili u rasvjetu i uređenje okoliša i postavljena je ploča s imenima ubijenih. Imamo plan i kroz naš Muzej i uz pomoć Ministarstva kulture nastaviti obnavljati to spomen-područje. U suradnji s Gradom izdana je „Trilogija o logoru“ autora Zdravka Dizdara, a održan je i jedan dobar okrugli stol na kojem je sudjelovao i profesor Tvrtko Jakovina.

NACIONAL: Kako je s cijepljenjem?

To vodi Županija i kod nas ide relativno dobro, osim što su se neki s dobrim plavim članskim iskaznicama cijepili preko reda. Meni je sada žao što sam se cijepio kao zastupnik u Saboru, ali to smo tada radili kao primjer građanima, da ušutkamo antivaksere. No kad se počelo muljati, cijepiti preko reda, kada nije bilo dovoljno cjepiva i kad se pokazalo da se i na tome vara i krade, kao što se uvijek događa kada HDZ upravlja državom, počeo sam se zbog toga loše osjećati. Ipak čovjek osjeća neki sram zato što je bio na neki način privilegiran. No mislim da bi za sav taj kaos u zdravstvu i nelogičnost provođenja mjera, nedostatak cjepiva i nefunkcioniranje platforme, ministar Beroš na kraju mogao biti Pedro, dok je stvarna odgovornost na predsjedniku Vlade.

Komentiraj