Član Predsjedništva SDP-a Mirando Mrsić na temu ukidanja mjera za zapošljavanje rekao je kako su već upozoravali HDZ da u proračunu neće biti dovoljno sredstava za nezaposlene te da je ovo dodatni udarac na mlade i poticaj da napuste Hrvatsku. Kako piše Dnevnik.hr, Mrsić je poručio kako HDZ ovim postupkom pokazuje kako ne mari za mlade.

‘Upozoravali smo da 280 milijuna koje su u proračunu su premalo za ove mjere, na što je HDZ uvjeravao da će biti dovoljno. Znači HDZ je time lagao građanima, mladim ljudima. Ne samo da je lagao nego je i onemogućio mladima da dobiju posao u Hrvatskoj i proučio im: izvolite tražiti radna mjesta izvan Hrvatske’, izjavio je Mrsić.

Smatra da je stručno osposobljavanje bilo jedno od najboljih načina kako omogućiti mladima da steknu iskustvo i dobiju posao. ‘Ovo je vrlo loše i nije se trebalo dogoditi’, istaknuo je Mrsić te dodao kako je očito da mladi nisu prioritet HDZ-a, prenosi Dnevnik.hr.

Preko 37.000 je prošlo kroz mjeru stručnog osposobljavanja, a 60% ih je pronašlo posao nakon toga. Samozapošljavanje je isto mjera, više od 70% mladih koji su bili u toj mjeri koji su radili dvije godine i još sa zavoda za zapošljavanje povlačili nezaposlene, što znači da su još dodatno zapošljavali.

Mrsić je podsjetio i na činjenicu kako financiranje iz države ima veći obuhvat nego mjere iz europskih fondova. 560 milijuna kuna je bilo utrošeno prošle godine na mjere zapošljavanja, a od toga je oko 117 milijuna bilo iz europskog socijalnog fonda.

Novinari su ga također pitali i o predizbornim planovima SDP-a. On je, kako piše Dnevnik.hr kazao kako je moguće proširenje koalicije predvođene SDP-om te kako su se razgovori vodili s HSS-om, međutim iz HSS a još nisu dobili odgovor.

Osvrnuo se i na rad HDZ-a te rekao kako SDP-u nije važno tko je na čelu HDZ-a, već su im bitni građani, a oni znaju kako je HDZ vodio ovu zemlju proteklih šest mjeseci. ‘Smatram da su doveli zemlju u vrlo lošu situaciju’, kazao je Mrsić.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u petak da privremeno obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini koji se financiraju iz državnog proračuna pa se tako obustavlja zaprimanje i odobravanje zahtjeva za potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa.  “S obzirom na raspoloživi iznos sredstava u državnom proračunu Upravno vijeće HZZ-a donijelo je odluku o privremenoj obustavi dijela mjera i preusmjeravanje korisnika na financiranje iz EU sredstava po potpisanim ugovorima za sedam projekata u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, naveo je HZZ priopćenju.(Hina)

Komentiraj