Ministrica Šikić brani kolegice osuđene u slučaju Rubala

PIXSELL

Ekskluzivno za Nacional ministrica rada i mirovinskog sustava objašnjava svoju ulogu u najvećoj aferi u povijesti hrvatskog mirovinskog sustava i objašnjava zašto smatra da se protiv njenih kolegica vodio politički proces

Nacional je dobio na uvid nekoliko dokumenata koji otkrivaju da je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić sudjelovala u radu Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti, zbog čijih se odluka otvorila velika afera koja je prije četiri godine potresla Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a koja je poznatija i kao afera Rubala. Riječ o jednoj od najvećih afera u hrvatskom mirovinskom sustavu, koja je obuhvatila 69 osoba koje su na nelegalan način sređivale mirovine. Sudeći po navodima iz optužnice, među tim osobama bile su i Nevia Buković i Vinka Luetić Herman, dvije kolegice ministrice Nade Šikić u Stručnom povjerenstvu za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti. Njih dvije su unutar tog povjerenstva omogućile izglasavanja nelegalnih nalaza i mišljenja o invalidnostima osoba koje su potom ostvarivale pravo na invalidske mirovine.

ZA RAZLIKU OD MINISTRICE ŠIKIĆ, njih dvije bile su osumnjičene, a od veljače prošle godine protiv njih je na snazi i nepravomoćna presuda po kojoj su zbog svojih aktivnosti u toj aferi proglašene krivima. U razdoblju kada su počinjena navedena kaznena djela, Nada Šikić bila je, s Nevijom Buković i Vinkom Luetić Herman, članica Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti, ali nikada nije bila uključena u istragu kao jedna od osumnjičenih osoba. To je Nacionalu potvrdio i glasnogovornik Uskoka Vuk Đuričić, koji je u kratkom odgovoru napisao da je “na temelju dokaza prikupljenih tijekom istrage USKOK u lipnju 2012. godine podigao optužnicu protiv 69 okrivljenika koji su svi osuđeni. Protiv Nade Šikić nije vođena istraga niti je protiv nje podignuta optužnica”.

Iako to u odgovoru nije navedeno, Nacional je od same ministrice Nade Šikić doznao da je ona u tom slučaju svjedočila u Uskoku i na sudu te je otkrila svoju ulogu u cijelom slučaju.

Ministrica Šikić Nacionalu je rekla da nema što skrivati vezano uz svoju ulogu u slučaju Rubala i želi da se napokon otkrije istina kako bi normalno mogla nastaviti obavljati ministarsku dužnost koju je nedavno preuzela. Ministrica Šikić rekla je da ne želi da slučaj Rubala i povlačenje njezina imena u medijima bude opterećenje za vladu Tihomira Oreškovića te je zato odlučila o cijelom slučaju progovoriti za Nacional. “Zanimljivo da se moje ime počelo vezati uz taj slučaj samo nekoliko dana nakon što sam sredinom prosinca dobila jednu anonimnu prijeteću SMS poruku u kojoj sam upozorena da sam sljedeća na redu i da će javnost doznati istinu o mojoj ulozi u slučaju Rubala”, otkrila je ministrica Šikić koja je novinaru Nacionala pokazala SMS poruku poslanu na njen mobitel samo dan nakon što je, sredinom prosinca, održala tribinu o stanju u hrvatskom mirovinskom sustavu. Ministrica Šikić kaže da je tribina okupila preko 300 najvećih hrvatskih stručnjaka koji se bave mirovinskim sustavom i da su otvorena neka važna pitanja o kojima do sada nitko nije javno progovorio. Jedno od tih pitanja je broj stopostotnih vojnih invalida iz Drugog svjetskog rata koji je, po podacima ministrice Šikić, i danas gotovo jednak brojci stopostotnih vojnih invalida iz Domovinskog rata.

Iako ne može sa sigurnošću potvrditi da je navedeni SMS povezan s tvrdnjama koji o njoj kruže otkako je imenovana za ministricu rada i mirovinskog sustava, Nada Šikić smatra da to nije slučajnost i da netko tim putem ostvaruje najavu iz anonimne poruke.

  • ‘NE VJERUJEM DA SU Vinka Luetić Herman i Nevia Buković radile ono za što su nepravomoćno osuđene. Ne vidim zašto bi zbog tisuću ili dvije eura ugrozile sve što su godinama stvarale’, rekla je za Nacional Nada Šikić

“MIRNA SAM I MOJA SAVJEST JE ČISTA. Vjerujem da su i moje kolegice iz Povjerenstva nevine i da nisu prekršile zakon. Javnost nije uopće upoznata s načinom na koji je Povjerenstvo funkcioniralo i koliki broj predmeta smo mi na dnevnoj bazi obrađivali. Dakle, u HZMO-u su u tom razdoblju bila četiri različita vijeća, od kojih je samo naše bilo u punom sastavu, a ostala tri bila su nepotpuna i tu smo uskakale kolegica Buković i ja. Osobno sam dnevno radila na tridesetak predmeta te sam često predmete znala i nositi kući”, tvrdi ministrica koja je posebno željela naglasiti činjenicu da nitko od članova Povjerenstva nije sam birao predmete na kojima će raditi, nego bi ih na početku radnog dana na stolu dočekala hrpa predmeta koje im je dodijelila Dragica Čvorig, glavna administratorica Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a. Upravo je Dragica Čvorig jedna od osoba koje su se nagodile s Uskokom i u svom iskazu izravno je teretila predsjednicu Povjerenstva Vinku Luetić Herman i članicu Povjerenstva Neviju Buković, ali ne i Nadu Šikić.

“Ja ne vjerujem da su Vinka Luetić Herman i Nevia Buković radile ono za što su nepravomoćno osuđene. Riječ je o ženama s uglednim karijerama koje su dovoljno zaradile i ne vidim zašto bi zbog tisuću ili dvije eura ugrozile sve što su desetljećima stvarale. Osim toga, Vinka Luetić Herman dolazi iz imućne obitelji i naslijedila je poprilično bogatstvo, a Nevia Buković bila je pred mirovinom i stvarno ne vidim zašto bi sudjelovale u takvom pothvatu”, rekla je za Nacional ministrica Nada Šikić koja sumnja u mogućnost da su njene kolegice stradale zbog političkih karijera njihovih supruga koji su bili ugledni liječnici, ali i članovi HDZ-a.

Damir Buković, suprug Nevije Buković, ginekolog je i član Hrvatskog katoličkog društva, zaposlen u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, profesor na Medicinskom fakultetu, a često je bio prozivan zbog svojih stavova o izvantjelesnoj oplodnji. Mnogi ga pamte po izjavi da je Biblija najbolja medicinska knjiga te da su neplodne žene bludnice jer je najčešći razlog njihovu sterilitetu nemoralan život koji su ranije vodile. Međutim, Damir Buković najpoznatiji je iz vremena zagrebačke krize 1997. kada je sa stranačkim kolegom Antunom Šporerom, ušavši u Skupštinu na listi HSS-a, dao presudni glas HDZ-u koji je nakon toga dobio većinu u predstavničkom tijelu. Time je zapravo bilo omogućeno postavljanje Zlatka Canjuge za predsjednika Skupštine i Marine Matulović-Dropulić za gradonačelnicu. I suprug Vinke Luetić Herman, Radoslav Herman, povezan je s HDZ-om te je neko vrijeme bio ravnatelj KBC-a Sestara Milosrdnica, a bio je i na listi HDZ-a na izborima za skupštinu Grada Zagreba 2005. Sve to, tvrdi ministrica Šikić, baca drugu sliku na slučaj Rubala.

“Mogu razumjeti da se može upitati kako to da sam ja jedina članica našeg Povjerenstva koja nije osumnjičena, ali nije osumnjičen nitko i iz ostalih triju povjerenstava. A zašto bi baš svi ti sporni slučajevi išli preko našeg povjerenstva? Uostalom, da sam napravila nešto sporno, ne bi me vlada Zorana Milanovića promaknula prvo u predsjednicu povjerenstva, a kasnije i u načelnicu Odjela za medicinsko vještačenje u postupku žalbe HZMO-a. Između ostalog, za sve to morala sam proći neke sigurnosne provjere i da je bilo ikakve sumnje u moje postupke, sigurno mene kao članicu HDZ-a ne bi vlada Zorana Milanovića unaprijedila”, izjavila je za Nacional ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

Njezine tvrdnje o sumnjivim okolnostima slučaja Rubala potvrdio je i odvjetnik Nevije Buković, Janjko Grlić. Osim što se složio s tvrdnjama ministrice Šikić da je čudno da bi ugledne liječnice riskirale karijere zbog nekoliko tisuća eura, Grlić je naveo i neke nelogičnosti u samoj presudi, ali i u nagodbi koju su Rubala i ostali optuženi postigli s Uskokom.

“CIJELA JE TA OPTUŽNICA, a i presuda, vrlo nejasna jer ako se netko nagodi s Uskokom, očekuje se da detaljno ispriča kako je počinio kaznena djela. No u tom slučaju dogodilo se upravo suprotno. Spominju se neutvrđeni načini, neutvrđene činjenice i neutvrđeni iznosi”, rekao nam je Grlić navodeći dio presude u kojem stoji da je Ivan Ostoić, inače prvooptuženi u cijelom slučaju, “na neutvrđeni način ishodio potvrđivanje nalaza i mišljenja”, što je za Grlića jasan pokazatelj da tužiteljstvo nije dobro obavilo svoj posao te se nada da će na drugostupanjskom sudu dokazati nevinost Nevije Buković.

Inače, slučaj Rubala zaokupio je pažnju javnosti nakon što je Uskok optužio varaždinskog liječnika i vještaka Ivana Ostoića i Dragu Rubalu, bivšeg ravnatelja zagrebačkog HZMO-a i poznatog radijskog i televizijskog voditelja emisija o narodnoj glazbi, da su se povezali i u mrežu upleli još šest osoba te za iznose od dvije do pet tisuća eura sređivali lažne invalidske mirovine. Cijeli slučaj odvijao se od kraja 2010. do listopada 2011., a u tom razdoblju, kako je navedeno u optužnici Uskoka, trećeoptuženi Zoran Primorac nalazio je zainteresirane klijente, uzimao novac od njih, a onda bi se mozgovi operacije Ostoić i Rubala nalazili i proučavali dokumentaciju.

  • NAKON ŠTO JE PRIZNAO kaznena djela za koje ga je teretio Uskok, Drago Rubala odslužio je zatvorsku kaznu, a nakon toga se vratio na televiziju, gdje ponovno vodi emisiju posvećenu narodnoj glazbi

RUBALA JE TADA, ZAHVALJUJUĆI VEZI u Stručnom povjerenstvu za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti, sređivao lažne mirovine. Povjerenstvo je bilo sastavljeno od troje članova, a Nevia Buković i Vinka Luetić Herman navodno su bile dio tog sustava te su svojim glasovima osiguravale pozitivan ishod revizije. Kako se posao širio, tako su mušterije pronalazili i Roman Slunjski i Ostoićeva supruga Dubravka Margareta.

Uskok je u optužnici naveo da su Ivan Ostoić, kao vještak Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područne službe u Varaždinu, i Drago Rubala, kao bivši načelnik Odjela medicinskog vještačenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Područne službe u Zagrebu, od kolovoza 2010. do listopada 2011. godine, u Varaždinu i Zagrebu, okupili i u zajedničko djelovanje povezali još šestero osoba s ciljem da osiguraju stjecanje prava na invalidske mirovine bez obzira na to ostvaruju li uvjete za te mirovine, uz plaćanje novčane naknade u iznosima od 1.750 do 7.500 eura. Uskok je u svojoj optužnici naveo i da je, sukladno planu grupe, trećeoptuženi Zoran Primorac pronalazio zainteresirane osobe za stjecanje invalidske mirovine, od njih primao novac, ugovarao im sastanke s Ostoićem i prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Nakon toga su, sukladno prethodnom dogovoru, Ostoić i Rubala razmatrali prikupljenu medicinsku dokumentaciju i davali upute zainteresiranim osobama o daljnjim medicinskim pregledima i pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje će se ishoditi invalidska mirovina. Potom su zainteresirane osobe pribavljenu dokumentaciju dostavljale Ostoiću koji im je davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad, a zatim je Rubala, koristeći se poznanstvom s Dragicom Čvorig, glavnom administratoricom Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, koja je zaprimala i obavještavala osmookrivljenicu o tim predmetima, osiguravao da predmete koje su on i Ostoić pripremili dodijeli u rad Vinki Luetić Herman, predsjednici Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, i Vijeću kojemu je ona bila predsjednica, a Nevia Buković članica.

One su potom za novčanu naknadu potvrđivale pozitivna mišljenja prvookrivljenika i drugih vještaka područnih službi HZMO-a. Novac dobiven od ostalih okrivljenika, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno su dijelili Ivan Ostoić, Drago Rubala, Zoran Primorac i šestero ostalih sudionika, među kojima su i Nevia Buković i Vinka Luetić Herman.

NA KRAJU CIJELE PRIČE većina od oko 50 osoba obuhvaćenih istragom, nagodila se sredinom 2012. s Uskokom, priznavši krivnju. Za organizatore je to značilo dvije do tri godine zatvora, a za klijente, odnosno one koji su dali mito, to je značilo uvjetnu kaznu. No kolegice ministrice Šikić, Nevia Buković i Vinka Luetić Herman, nisu priznale krivnju te je njihov slučaj završio na sudu. Prvostupanjskom presudom Nevia Buković nepravomoćno je osuđena na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog udruživanja radi počinjenja kaznenog djela i primanja mita. Pored toga, mora vratiti 69.350 kuna, a na istu kaznu osuđena je i Vinka Luetić Herman, koja mora vratiti 73.000 kuna. I dok Nevia Buković i Vinka Luetić Herman još čekaju na drugostupanjsku presudu, Drago Rubala odslužio je svoju kaznu te ponovno ima vlastitu televizijsku emisiju posvećenu narodnoj glazbi na lokalnim hrvatskim televizijama. Upravo ta činjenica neugodno je iznenadila i novu ministricu rada i mirovinskog sustava. “Moram priznati da sam se neugodno iznenadila kada sam nedavno vidjela Dragu Rubalu na televiziji jer dok se on smije i zabavlja, osobe koje je, po meni neopravdano, uvukao u cijelu tu aferu, narušenog zdravlja bore se kako bi očistile ljagu sa svojih imena. Iskreno, ne znam kome je sve to trebalo”, zaključila je za Nacional ministrica Nada Šikić.

Komentiraj