‘PRIJEDLOG KURIKULUMA POVIJESTI koji je dobio tijesnu potporu ERS-a, promijenjen je od onog kurikuluma koji je bio na prvoj javnoj raspravi te ga je važno provjeriti u novoj javnoj raspravi i stručnoj recenziji. Upravo zato sam kurikulume povijesti i TZK-a stavila na još jednu javnu raspravu’, kaže ministrica Blaženka Divjak

Relativizacija zločina počinjenih nad Židovima, Srbima, Romima, ali i Hrvatima, protivnicima režima marionetske Nezavisne Države Hrvatske na čelu s Antom Pavelićem, s političke i društvene scene prebacila se i u najnoviji kurikulum za povijest koji je Ekspertna radna skupina za provođenje kurikularne reforme prošlog tjedna poslala Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Između ostalog, u prvoj verziji kurikuluma u osmom razredu osnovne škole nije bilo ni spomena o Holokaustu, a u četvrtim razredima srednje škole ta se tema vodila pod istim nazivnikom s društvenim promjenama u drugoj Jugoslaviji nastalih modernizacijom i masovnim opismenjavanjem.

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj

PREKOTOMISLAV ČUVELJAK I PIXSELL
Podijeli objavu
Prethodni članakZbog žigosanja učenice predloženo razrješenje ravnatelja
Sljedeći članakPoslovni rezultati METRO-a u prvom kvartalu poslovne godine 2018/2019
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.