Ministri G7 za “svijet bez nuklearnog oružja”

FaH

Ministri vanjskih poslova najrazvijenijih zemalja svijeta skupine G7 zauzeli su se u ponedjeljak u Japanu za “svijet bez nuklearnog oružja”, u završnoj izjavi sa susreta održanog u Hirošimi, nakon povijesnog posjeta američkog državnog tajnika Johna Kerryja memorijalnom centru u tome gradu, simbolu razorne moći nuklearnog oružja.

Sedam zapadnih sila pozvalo je usto da se “ubrza” i “pojača” borba sa skupinom Islamskom državom (IS) u Iraku i u Siriji, pred “svjetskom terorističkom prijetnjom”, u odvojenom priopćenju objavljenom nakon dvodnevnog skupa u Hirošimi, na zapadu Japana.

Glavne teme ovog susreta ministara G7 koji je bio priprema za summit predsjednika država i vlada te skupine što će se krajem svibnja održati u Japanu, bile su razoružanje i neširenje nuklearnog oružja.

“Ponovo se obvezujemo da ćemo raditi na stvaranju sigurnijeg svijeta i na stvaranju uvjeta za svijet bez nuklearnog oružja”, napisali su u izjavi, navodeći među izazovima “opetovane provokacije Sjeverne Koreje”.

Ministri sedmerih sila istaknuli su važnost ovog susreta koji se održao “71 godinu nakon Drugog svjetskog rata u kojemu su počinjene najveće strahote u svijetu”.

“Tijekom višegodišnjeg razdoblja znatno su se smanjivali nuklearni arsenali država s nuklearnim oružjem”, istaknuli su, pozivajući na veću “transparentnost”.

Ministri vanjskih poslova zemalja skupine G7 – SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Kanade i Japana – tijekom dvodnevnog sastanka razgovarali su i o terorističkoj prijetnji, izbjegličkoj krizi, međunarodnim kriznim žarištima poput sukoba u Siriji i Libiji, te nuklearnom razoružanju i pomorskoj sigurnosti.

Komentiraj