MILETIĆ ‘Hrvatskoj politici treba više dosljednosti, a za to je sinonim IDS’

HINA/ Dario GRZELJ

IDS-ov predsjednik Boris Miletić kazao je u srijedu da ga nije iznenadio rasplet i stav HNS-a o preslagivanju Vlade, no i da hrvatskoj politici treba više dosljednosti i vjerodostojnosti prikazavši IDS kao sinonim takve politike, istaknuo je pri tom da IDS, kao i do sada, neće koalirati s desnim strankama.

Na pitanje je li razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem, kazao je da razgovara sa svim premijerima.

“Konkretno s premijerom Plenkovićem zadnjih tjedana nisam razgovarao, no o razvojnim projektima uvijek ću razgovarati s izvršnom vlasti. Međutim, ako pitate o političkoj situaciji i odnosima u IDS-u, mi imamo jasan stav. Ne koaliramo s desnim strankama i mislim da smo po tom pitanju sinonim vjerodostojnosti i dosljednosti u Hrvatskoj politici”, naglasio je Miletić.

Hrvatskoj treba više političke dosljednosti i vjerodostojnosti, kazao je i dodao da je ponosan što je danas IDS sinonim za te vrijednosti. HNS je prokomentirao riječima da stranke donose odluke i moraju se suočiti s posljedicama takvih odluka, i ako su odluke dobre, građani ih na izborima nagrađuju, ako nisu, kažnjavaju ih.

Upitan postoji li opcija da IDS bez koaliranja podrži ministre, Miletić je rekao kako oni tako ne funkcioniraju.

“Ovdje se vrlo dobro zna tko što radi, tko zastupa kakve vrijednosti, tko širi toleranciju i suživot. Često se Istra ističe kao pozitivan primjer u Hrvatskoj, onda si ja postavljam pitanje zašto ne bi i Hrvatska taj primjer promovirala i zašto hrvatski građani ne bi živjeli bolje”, rekao je.

Miletić tvrdi da je IDS dobio enormno povjerenje građana i porast od 13 posto na županijskoj razini i kako je tu najuspješniji župan u cijeloj Hrvatskoj. Zapitao se zašto se inzistira na pitanjima o koaliciji s desnim strankama, ako je IDS-ov stav jasan. Na komentar da je jednako govorio i dosadašnji čelnik HNS-a, Miletić je kazao kako ne želi da ih se uspoređuje s drugima i ‘trpa u drugi koš’ te zatražio da se poštuje ‘njihova vrijednost koju baštine’.

“Gospoda iz HDZ-a’, kao i ostale desne stranke vrlo dobro znaju naš stav. Kao ljudi uvijek ćemo razgovarati, ali ako se govori o bilo kakvoj političkoj koaliciji IDS-a s desnim strankama, to ne dolazi u obzir”, ponovio je.

Rekao je kako je IDS i prije surađivao u političkom spektru liberalnog lijevog centra i da je to njihov svjetonazor.

“Mi smo na zadnja dva izborna parlamentarna ciklusa izašli samostalno u našem regionalnom savezu, s PGS-om i Listom za Rijeku. Polučili smo odličan rezultat i mislim da smo na izvanrednim izborima jedna od rijetkih stranaka koja je polučila bolji rezultat unatoč nižoj izlaznosti”, naglašava.

U slučaju novih izbora, rekao je da izlaze samostalno kao i do sada, ili u savezu sa liberalno lijevim strankama.

“O tome će, kao i uvijek, odlučiti stranačka tijela kada za to dođe vrijeme”, rekao je i istaknuo da je IDS uvijek koalirao samo na temelju konkretnih programa i projekata.

Miletića toliko ne brinu previranja unutar SDP-a i HNS-a, koliko je zabrinut za ‘pojačani konzervativizam kojemu nedostaje protuteža’. Smatra da u državi uvijek treba postojati balans i ravnoteža.

“Volio bih da se kolege u SDP-u konsolidiraju jer je Hrvatskoj potrebna jedna takva stabilna stranka. Ovo kako sada stvari stoje, ova politička nestabilnost nikome ne koristi i s tim nitko ne može biti zadovoljan”.

Na pitanje kada očekuje izbore, odgovorio je da će o tome odlučiti oni koji su preuzeli odgovornost, dakle HDZ i Most. “No Mosta više nema, a ako nema parlamentarne većine tada će predsjednica, sukladno ovlastima, raspisati izbore”.

Komentiraj