Supruga američkog predsjednika Michelle Obama poručila je mladim Amerikancima da se ne boje budućnosti već da se za nju bore, javljaju u subotu agencije o vrlo emotivnom oproštajnom govoru u kojem je također kazala da joj je titula prve dame bila najveća čast u životu.

Nakon osam godina u Bijeloj kući, 52-godišnja Michelle će je napustiti 20. siječnja zajedno sa suprugom, nakon što Donald Trump prisegne za novog predsjednika SAD-a.

“Poručujem svim mladim ljudima u ovoj prostoriji i onima koji gledaju, znajte da ova zemlja pripada vama, svima vama, bilo kojeg podrijetla i iz svih slojeva društva”, kazala je Michelle Obama u govoru u istočnoj sobi Bijele kuće.

“Biti prva dama za mene je bila najveća čast u životu. Nadam se da sam vas učinila ponosnima”, dodala je.

Kao prva dama, podsjećaju agencije, Michelle Obama se u javnosti angažirala na promicanju zdravih stilova života, obrazovanju za djevojčice i potpori obiteljima pripadnika američke vojske. No najveći utjecaj je imala na manjine, žestoko kritiziravši Trumpa zbog verbalnih napada na useljenike i posebice muslimane tijekom utrke za Bijelu kuću.

“Ako ste vi ili vaši roditelji useljenici znajte da ste dio ponosne američke tradicije”, kazala je Obama, dodavši da je uz “predan rad i dobro obrazovanje sve moguće, pa čak postati i predsjednik”.

Raznolikost vjera, nastavila je Michelle, također je velika američka tradicija, ističući publici da ih Amerikancima upravo čini ta “naša raznolikost”.

U svom govoru je poručila da nitko ne može slobodu uzeti zdravo za gotovo već da svatko mora odraditi svoj posao kako bi se “te slobode zaštitile i očuvale”.

“Stoga nemojte biti preplašeni, ne bojte se, budite usredotočeni, odlučni (…) predvodite primjerom i s nadom, nikada strahom”, kazala je Michelle Obama.

Prema najnovijem istraživanju javnog mišljenja, 72 posto Amerikanaca ima dobro mišljenje o prvoj dami, no usprkos svom zvjezdanom statusu Michelle Obama nema političkih ambicija.

Njezin suprug je u prije nekoliko dana kazao da se ona “nikada neće upustiti u predsjedničku utrku” jer, iako je talentirana i ima sjajan odnos s američkim narodom, “ja se često šalim da je preosjetljiva da bi bila u politici”.

Komentiraj