Mesić: Protiv manifestacija neofašizma u Hrvatskoj ne oglašava se ni crkva

Tradicionalnim susretom antifašističkih boraca i građana kraj spomen obilježja u Rušnjaku pokraj Baderne u Poreštini u nedjelju je svečano obilježena 72. obljetnica prvog organiziranog odlaska u partizane.

Na Rušnjaku se 1943. godine okupilo 69 dragovoljaca koji su se, predvođeni Joakimom Rakovcem, priključili partizanskim jedinicama u Gorskom kotaru i Lici.

Ustvrdivši kako je Rušnjak simbol stoljetne borbe Istrana za pripojenje Istre matici Hrvatskoj, porečki gradonačelnik Edi Štifanić kazao je kako se na ovakvim mjestima “ne odaje počast vrijednostima koje se vežu uz rat, već vrijednostima koje se vežu uz ljudskost, žrtvu, herojstvo i predanost”.

Istarski župan Valter Flego upozorio je na “uznemirujući fenomen koji se javlja diljem Europe, ali i Hrvatske odnosno sve glasnijem govoru mržnje i netolerancije, neofašističkim težnjama te povijesnom revizionizmu”.

 

  • “Ne smijemo zaboraviti da je moderna Europa kojoj i mi pripadamo nastala na temeljima antifašizma i otpora nasilju, pa pokuša li netko antifašizam odbaciti kao dio naše povijesti, riskira da zapravo odbaci jedan od njezinih najsvjetlijih dijelova”, poručio je Flego.

 

Dok je predsjednik udruga Saveza antifašističkih boraca Istre Tomislav Ravnić izrazio zabrinutost zbog “negiranja antifašističke borbe i antifašističkih vrijednosti u Hrvatskoj”.

Ustvrdivši kako je Istra najtolerantniji dio Hrvatske i Europe, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić upozorio je da se protiv manifestacija neofašizma u Hrvatskoj ne oglašava ni crkva koja, kako je istaknuo “sadašnju vlast smatra nenarodnom, a svejedno od nje uzima novac”.

“Mediji su zatrovani pa često nema dovoljno mogućnosti mladima objasniti o čemu se radi, no NDH-nostalgičari i slični provokatori su kratkog vijeka”, zaključio je Mesić.

Komentiraj