Sanjin Strukic/PIXSELL

Menta je začin i lijek

Menta može začiniti vaš život, kada je riječ hrani, ali i zdravlju, tvrde stručnjaci njemačke službe za analizu i informacije o hrani, ishrani i poljoprivredi.

Paprena metvica svim vrstama namirnica daje svježu aromu bez obzira na to dodaje li se u osvježavajuća pića, deserte ili ukusna jela.

Eterična ulja metvicu čine posebno učinkovitom, njezino lišće sadrži puno eucalyptola i mentola. Ulje ublažava grčeve u želucu, utječe na smanjenje glavobolje te uklanja probavne smetnje.

No previše paprene metvice može imati loš utjecaj na organizam. Velika količina eucalyptola ne utječe dobro na sluznicu želuca. Više od tri šalice čaja od mente dnevno, prevelika je količina za organizam, tvrde stručnjaci.

Upotreba paprene i zelene metvice raširena je. Svjež okus listića mente dobro ide uz salate, povrće, janjetinu, mljeveno meso, krumpir, bobičasto voće, čokoladu i deserte od mliječnih proizvoda. Stručnjaci podsjećaju da svježe lišće mente brzo gubi aromu zbog čega se jelima dodaje nakon, a ne za vrijeme kuhanja.

Komentiraj