Goran Stanzl/Hrvoje Jelavic/PIXSELL i NACIONAL

Mamić ruši zakon o sportu, a HDZ zbog Torcide otpisao Šuprahu i Kulušića

Zdravko Mamić je svjestan da je nedavno usvojeni Zakon o sportu za njega vrlo opasan jer bi u vrlo kratkom roku, od najviše tri mjeseca, mogao poremetiti ustaljene odnose u HNS-u i hrvatskom nogometu

Izvršni predsjednik zagrebačkog Dinama i najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa Zdravko Mamić pokrenuo je opsežnu operaciju rušenja Zakona o sportu, usvojenog u Saboru koncem srpnja, čije bi odredbe mogle ograničiti njegovu moć u Hrvatskom nogometnom savezu. To su za Nacional ispričali izvori bliski Mamiću.

Mamić je svjestan da je nedavno usvojeni Zakon o sportu za njega vrlo opasan jer bi u vrlo kratkom roku, a najviše tri mjeseca, mogao poremetiti ustaljene odnose u HNS-u i hrvatskom nogometu, odnosno ograničiti njegovu moć, čak bez obzira na to tko će pobijediti na predstojećim izborima.

Vrhuška HNS-a već po njegovu usvajanju koncem ljeta najavila je da će tražiti ocjenu ustavnosti i to joj je zasad jedini mogući pravac djelovanja, budući da – čak i ako HDZ osvoji vlast – nema dovoljno vremena za saniranje štete redovnim političkim kanalima. Datum 9. veljače dan je kada gotovo sve odluke Hrvatskog nogometnog saveza postaju nelegalne.

ZAKON O SPORTU USVOJEN JE sredinom srpnja ove godine, a službeno objavljen u Narodnim novinama 9. kolovoza. Od tada je počeo teći šestomjesečni rok u kojemu se HNS, kao jedina nacionalna sportska organizacija u kojoj više od polovice klubova u najvišem rangu natjecanja ima profesionalni status, mora temeljito reorganizirati. Umjesto dosadašnjeg sustava koji je do krajnjih granica izmasakrirao pravilo “jedan klub – jedan glas”’, pa je Mamić uz logistiku HDZ-a u malim klubovima osvojio sve županijske nogometne saveze i preko njih sva delegatska mjesta u Skupštini HNS-a, ubuduće će u ovoj organizaciji najveću moć i utjecaj imati klubovi u najvišem rangu natjecanja.

Konkretno, oni će u skupštini HNS-a imati po dva glasa, dok će županijski savezi imati samo po jedan – a i na nižoj razini uvode se promjene jer će i ondje prvoligaši imati dvostruko veći utjecaj od drugoligaša, četverostruko od trećeligaša i tako dalje. Drugim riječima, promjene zakona omogućile su da klubovi koji su nositelji kvalitete imaju najveći utjecaj u odlučivanju, a to je situacija za koju se tvrdi da Mamiću nikako ne odgovara.

Od usvajanja Zakona o sportu prošla su gotovo tri mjeseca. Ako se do 9. veljače Savez ne reorganizira po novim uvjetima, on automatski postaje nelegalan. Njega se, doduše, neće moći raspustiti, ali će svaku odluku svih njegovih tijela nadležne državne službe i uredi morati odbijati kao nezakonite. Tako bi moglo doći do situacije u kojoj bi nogometni vlastodršci svojim nedjelovanjem sami gurnuli taj sport u kaos i čini se da bi ga efikasno mogla spriječiti jedino eventualna odluka Ustavnog suda, kakva god ona bila. Odnosno, dugoročno, politička akcija HDZ-a ako osvoji vlast.

Ta stranka u Saboru protivila se Zakonu o sportu, tvrdeći da se on “piše samo zbog jednog čovjeka” i njeni argumenti podudarali su se s Mamićevima koji danas pokušava plasirati spin da se radi o retroaktivnom zakonu. Međutim, to naprosto nije točno jer odredba po kojoj se iz sporta udaljuju osobe osuđene za nerede na stadionima u protekle tri godine – što je kod Mamića slučaj zbog tučnjave na Poljudu prije dvije godine – vrijedi tek od trenutka usvajanja zakona. Ono što mu definitivno stvara goleme probleme jest upravo predviđena reorganizacija HNS-a, dakako ako ga prije toga ne sustigne nastavak pravosudnog procesa zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Izvori Nacionala tvrde da je Mamiću na ruku išlo i prikriveno opstruiranje ovog zakona, što je radio ministar sporta Vedran Mornar. Tvrdi se da je Mornar paralelno započeo s izradom još jednog prijedloga Zakona o sportu, no nije ga stigao dovršiti.

Političke probleme trpi i zastupnik Hrvatske narodne stranke Srđan Gjurković, na čiju su inicijativu i pritisak izmjene Zakona o sportu i uvrštene na dnevni red Sabora: tvrdi se da je zbog intervencije glavnog tajnika njegove stranke Srećka Ferenčaka, bivšeg člana skupštine Mamićeva Dinama, Gjurković umjesto na očekivano šesto mjesto, gurnut tek na pretposljednje, trinaesto mjesto zajedničke koalicijske liste u desetoj izbornoj jedinici.

KAKO ĆE NOVI ZAKON FUNKCIONIRATI najbolje će se vidjeti upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji idućih tjedana: ondje su iznenada zabilježeni pobuna i bojkot niželigaških sudaca protiv predsjednika županijskog nogometnog saveza Alojzija Šuprahe, nekadašnjeg međunarodnog suca, bivšeg načelnika u SZUP-u i utjecajnog lokalnog HDZ-ovca. Šupraha je pokušao spriječiti da se za šefa lokalne sudačke udruge kandidira Ante Kušeta, nego je upravo on namjeravao preuzeti i tu dužnost jer mu je to jedini način da po novom zakonu uopće bude delegat i obnaša bilo kakvu dužnost unutar HNS-a.

Šupraha je već više od godinu dana na meti Hajduka i njegovih navijača jer je u ključnom trenutku opstruirao dogovoreni ulazak predsjednika kluba Marina Brbića u Izvršni odbor HNS-a, u koji je također postavio sebe i u lokalnim okvirima dobio stigmu “Mamićeva čovjeka”. Njegova akcija protiv Kušete izazvala je kaos jer je gotovo dvije stotine nogometnih sudaca potom bojkotiralo suđenje, pa se prošlog vikenda u cijeloj županiji odigralo tek nekoliko utakmica sa sucima “uvezenim” iz Zagreba, Kutine i Siska.

Pobuna protiv Šuprahe početak je promjena u lokalnom nogometnom savezu koji će uskoro vrlo vjerojatno preuzeti kirurg Zdravko Perko. Izvor blizak vrhu HDZ-a izjavio je za Nacional da se očekuje da Šupraha tijekom večeri u ponedjeljak podnese svoju ostavku na dužnost u županijskom nogometnom savezu. Tijekom ponedjeljka ostavku je na sve dužnosti u HDZ-u podnio Ante Kulušić, dugogodišnji šefHDZ-a za šibensko-kninsku županiju. Iz vrha HDZ-a Nacionalu su potvrdili da je Kulušić morao otići, jer je zbog nogometa zapostavio rad na terenu. Drugim riječima, morao je otići zbog navijača Hajduka, koji ga smatraju bliskim Mamiću. Više izvora za Nacional potvrdilo je informaciju da je akciju osobno odobrio šef HDZ-a Tomislav Karamarko: sve zaraćene strane pripadaju njegovoj stranci, ali poslušala se njegova javna poruka sa stranačkog skupa u Šibeniku, na kojem je izjavio da “svaki član HDZ-a iz Dalmacije mora voditi računa o interesima Hajduka”.

Radi se o Karamarkovu popuštanju dijelu stranačke baze, ali i birača koji su iznimno nezadovoljni HDZ-ovim podržavanjem Mamića kroz većinu svojih članova u Izvršnom odboru HNS-a. Uoči izbora ponudit će im se Šuprahina i Kulušićeva ostavka, no svog financijera i simpatizera Mamića ova stranka se zasad ne namjerava odreći.

Izvori bliski Mamiću ispričali su za Nacional kako je Mamić uvjeren da je već dulje vrijeme pod tajnim mjerama praćenja i izviđanja, a sumnja i da su sigurnosne službe registrirale njegov susret sa sutkinjom Ustavnog suda Slavicom Banić koji se navodno nedavno dogodio u kafiću Gold u zagrebačkoj Dubravi.

Po svemu sudeći upravo je to bio povod da se na portalu direktno.hr koncem proteklog tjedna objavi članak Velimira Bujaneca, u kojem se tvrdi da su osim Zdravka Mamića i njegova suradnika, izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića, pod mjerama nadzora i dvoje sudaca Ustavnog suda, i to upravo Slavica Banić te Marko Babić, kao i viša sudska savjetnica na tom sudu Karmen Gospodinović. Članak je napisan tako da se u njemu sugerira da su te tvrdnje krunski dokaz SDP-ova prikrivenog državnog udara uoči parlamentarnih izbora, s ciljem da se pod kontrolu stavi Ustavni sud.

TVRDI SE DA JE MAMIĆ STAVIO SVE KARTE na pobjedu HDZ-a na izborima i da su njegovu nervozu dodatno pojačale glasine koje su se proteklih dana proširile novinarskim krugovima o tome da se protiv njega priprema proširenje već otvorene istrage i novi zahtjev za pritvorom.

Mamićev mogući susret s nekim sucima Ustavnog suda – za koji se tvrdi da se dogodio uz asistenciju poznatog zagrebačkog zlatara Paška Dodića – mogao bi biti jedan njegov korak prema pokušaju rušenja Zakona o sportu, ali možda se radilo samo o njihovu prijateljskom druženju.

Kao najvjerojatniju mogućnost Nacionalovi izvori navode da je u sklopu provođenja mjera praćenja Mamića i njemu bliskih suradnika presretnuta njegova komunikacija sa sucima i pravosudnim dužnosnicima te da se objavom te informacije pokušava djelovati preventivno. Plasiranjem informacije da se prisluškuju i suci Ustavnog suda te da se čak priprema njihovo uhićenje, vjerojatno se želi pojačati dojam da je proces protiv nogometne vrhuške politički montiran.

Izvori bliski Mamiću tvrde da se on osjeća pritisnut sa svih strana: osim pokrenute istrage o navodnom izvlačenju preko sto milijuna kuna iz kluba te utaje poreza, ali i informacija o njenom proširenju, u prilog mu ne ide raspoloženje u javnosti da su problemi hrvatskog nogometa eskalirali i da je vrijeme za promjene, što je ponovo došlo do izražaja nakon što je za izbornika nacionalne reprezentacije instaliran njegov “kućni trener” Ante Čačić.

Komentiraj