Mađarska od ponoći zatvara zelenu granicu s RH i postrožuje režim na prijelazima; Cerar sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost

EPA/ANTONIO BAT

Mađarska će od ponoći s petka na subotu zatvoriti granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val, te će postrožiti režim na službenim graničnim prijelazima, najavio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je kazao da se čelnici EU-a nisu uspjeli dogovoriti o zajedničkim snagama koje bi zaštitile grčke granice. Jasno je da Mađarska mora zaštititi vanjske granice schengenske zone.

“Stoga je vijeće za nacionalnu sigurnost odlučilo da će od ponoći Mađarska u potpunosti implementirati schengenska pravila na granici s Hrvatskom”, rekao je novinarima Szijjarto nakon sastanka vijeća. “Drugim riječima, zatvorit ćemo zelenu granicu od ponoći”, dodao je.

“Službeni granični prijelazi nastavit će funkcionirati ali uz strože kontrole”, dodao je Szijjarto.

 

  • Naglasio je da je Mađarska o svojoj odluci informirala Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Njemačku. Kazao je da će migranti moći podnijeti zahtjev za azil u dvije tranzitne zone koje će biti uspostavljene na granici s Hrvatskom te da će prijelaz granice biti moguć samo na službenim graničnim prijelazima.

 

Predstojnik ureda mađarskog premijera Janos Lazar rekao je novinarima u četvrtak da je mađarska ograda prema Hrvatskoj dovršena i da su  vojska i policija sposobne zatvoriti granicu čim se takva odluka donese.

Kroz Mađarsku je do sada prošlo više od 378.000 migranata, kazao je on, a po njegovoj procjeni  do kraja godine bi na mađarsku granicu moglo stići ukupno 600 do 700 tisuća ljudi.

U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo 183.564 migranata, tijekom četvrtka više od pet tisuća, a od ponoći do 9 sati u petak gotovo 2.500, objavio je MUP.

 Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je nakon summita u Bruxellesu kako će i Slovenija morati poduzeti odgovarajuće mjere ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom za migrante, što bi dovelo do usmjeravanja migrantskog vala prema Sloveniji.

“U tom bismo slučaju morali poduzeti odgovarajuće mjere, na što se pripremamo intenzivno iako ne želimo takve jednostrane postupke”, kazao je Cerar, dodavši da je to rekao i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu s kojim se sastao na margini sastanka, a razgovarao je o istom problemu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom.

Zbog odluke Mađarske o stopiranju migranata slovenski premijer sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost

Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za subotu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s izbjegličkom krizom, nakon odluke Mađarske da od  ponoći za izbjeglice zatvori granicu s Hrvatskom, objavio je popodne Slovenski radio.

Premijer Cerar još nije komentirao odluku mađarske vlade, ali je ranije u petak nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Bruxellesu povodom europskog summita iskazao bojazan da jednostrane mjere pojedinih država o zatvaranju granica mogu dovesti do domino efekta kod drugih država na izbjegličkoj ruti.

Iako je izrazio neodobravanje za Orbanovu politiku prema izbjeglicama, Cerar je kazao da će Slovenija, ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom, što može izbjeglički val skrenuti prema Sloveniji, morati reagirati kao i prošlog mjeseca, kad je kroz nju prema Auustriji i Njemačkoj iz Hrvatske u tranzitu prošlo skoro 4.000 ljudi.

To znači da će se uspostaviti “maksimalna kontrola granice” s obzirom  na činjenicu da je Slovenija u schengenskom prostoru i tu granicu mora nadzirati, kazao je Cerar.

 

  • O reakcijama i postupcima slovenske vlade u slučaju novog migrantskog vala bit će riječi na večerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare koju su sazvali slovensko ministarstvo vanjskih i ministarstvo unutarnjih poslova.

 

Slovenska policija zadnjih je dana pojačavala kapacitete prihvata izbjeglica, uglavnom uz granicu prema Austriji, pa je u Šentilju postavljen kamp s 2.000 postelja, a kao najviša brojka koja bi mogla biti dnevno prihvatljiva za Sloveniju spominje se oko 8.000 izbjeglica.

Neslužbeno se iznosi, a s time se prema svojim izjavama slažu i predstavnici nevladinih organizacija, da bi za Sloveniju bilo nemoguće kontrolirati stanje u kojem bi se u njoj na duže vrijeme zadržavalo desetak tisuća izbjeglica ili više od tog broja, što je opasnost ako bi se za izbjeglice zatvorila Njemačka koja ih je do sada najviše primala.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]