Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 14. do 19. ožujka

Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji u sklopu kojega se kao zasebna manifestacija održava Vukovarsko lutkarsko proljeće, održat će se ove godine od 14. do 19. ožujka  uz nastupe 15 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije koja će izvesti ukupno 84 predstave u pet vukovarsko-srijemskih gradova i 13 općina te Orašju (BiH), najavljeno je na konferenciji za novinare u Palači Srijem.

“Ova naša manifestacija, koja se održava već 21. godinu, iz godine u godinu sve je bogatija i raznovrsnija te svake godine ponudi nešto novo. Od ove godine Povelja za životno djelo, koju dodjeljujemo u sklopu Lutkarskog proljeća nosi ime našega dragog kolege Zvonka Festinija koji nas je nažalost napustio prošle godine”, kazala je predsjednica Organizacijskog odbora manifestacije i predsjednica Hrvatskog centra UNIME Jasminka Mesarić.

Povelju Zvonko Festini za životno djelo ove će godine dobiti Antonija Bogner Šaban za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj, Lidija Helajz iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Petar Šurkalović iz Lutkarskog kazališta Mostar za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva, naveo je Himzo Nuhanović iz vinkovačke Kazališne družine “Asser Savus” koja je jedan od utemeljitelja i producent Lutkarskog proljeća.

Novost ovogodišnjeg programa je Prvi susret književnika za djecu na Lutkarskom proljeću na kojem će u Spomen kući Ivana Kozarca u Vinkovcima sujdelovati književnici Silvija Šesto, Sonja Smolec, Snježana Babić Višnjić, Zoran Pongrašić, Davor Šunk i Vladimir Bakarić. U sklopu manifestacije, u Hrvatskom domu u Vukovaru održat će se radionice za djecu i odrasle te odgajatelje, nastavnike i profesore.

Svečanost otvorenja 21. lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se u gradu Otoku 14. ožujka, a istoga dana u Vukovaru će se upriličiti svečanost otvorenja Vukovarskog lutkarskog proljeća.

Konferenciji za novinare nazočna je bila i pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo koja je ocijenila kako je Lutkarsko proljeće iznimna manifestacija koja omogućava djeci iz Vukovarsko-srijemske županije da pogledaju sva recentna lutkarska ostvarenja nastala u prošloj godini u Hrvatskoj i susjednim zemalja.

Komentiraj