Lions klub Zrinjevac

LIONS HRVATSKA Bečki bal s humanitarnim ciljem po prvi put u Gradu Zagrebu

Povodom obilježavanja 100 godina djelovanja međunarodne Udruge Lions u svijetu, prestižna kulturno zabavna svečanost – Bečki bal – održat će se u Gradu Zagrebu.

Originalni Bečki bal održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar–Kitarović. U organizaciji Lions kluba Zrinjevac i uz podršku Lions kluba Zagreb, vrijednost događanja svojom podrškom prepoznali su Ministarstvo turizma RH, Grad Beč, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba te mnogi sponzori i donatori.

Grad Zagreb će u subotu blistati posebnim sjajem. Prestižni Bečki bal donosi dašak svjetskog glamura u Hrvatsku. Stoljećima mnogi su Bečani s velikim nestrpljenjem iščekivali pozivnice za bal koji znači prestiž. Sjećanja na tu divnu posebnu noć dugo se prepričavaju. Po prvi puta, originalni Bečki bal ove će subote, 17. lipnja u 20 sati upaliti svjetla plesnog podija u Hrvatskom državnom arhivu.

Dvjesto uglednika i građana koji su kupili svoju ulaznicu za ovaj humanitarni spektakl uživat će u pravoj raskoši koja se rijetko viđa na našim prostorima. Na samom ulazu, gosti u jednu od najljepših dvorana u Hrvatskoj ulaze preko crvenog tepiha. Uz nezaobilazno fotografiranje za uspomenu na ovu svečanost, sve gošće bala dobit će poseban poklon. Predivno uređenom dvoranom dominira plesni podij i prostor za orkestar. Bečki bal otvara plesni centar Wiener Tanzkomitee. Pod vodstvom jednog od najuspješnijih plesnih učitelja Michaela Badina, priznati bečki umjetnici izvest će glazbeno-plesni program Facherpolonaise, što će zaisgurno biti jedna od najzanimljivijih scena koja je oduševila i mnogobrojne svjetske metropole.

Bečki orkestar Original Strauss Capelle Wien po prvi će put u Zagrebu izvesti glazbenu koračnicu Jelačić marš. Koračnica iz davne 1848. godine oda je austrijskog skladatelja Johann Straussa hrvatskom banu Josipu Jelačiću. Izbor glazbe na Balu govori i o značajnoj kulturološkoj poveznici te prijateljstvu Beča i Zagreba. Vrhunski glazbeni program Bečkog bala upotpunit će posebna gošća, hrvatska sopranistica Antonella Malis koja će izvesti arije njemačkog repertoara.

Večera počinje s Varaždinskim klipićem i kvarnerskim škampom, nastavlja se uz čuvenu Bečku šniclu te file pisanice u dalmatinskoj panceti s pinjolima i špinatom. Za desert se od samih početaka Bečkog bala služi se Sacher torta. U predvorju Hrvatskog državnog arhiva gosti će imati prilike kušati austrijska vina. Tradicionalan program prestižne kulturne svečanosti nalaže prepoznatljivi dress code posjetitelja bala koji uključuje svečane večernje toalete za dame i tamna odijela za gospodu.

 

Međunarodna Udruga Lions najveća je humanitarna organizacija u svijetu, osnovana na inicijativu biznismena Melvina Jonesa i ove godine slavi stotu obljetnicu. Lions klubovi diljem svijeta zalažu se za dobrobit brojnih skupina, a njihovi projekti prvenstveno uključuju pomoć slabovidnim osobama, mladima, pomaganje prilikom velikih prirodnih katastrofa, podizanje svijesti o opasnosti korištenja droga ali i mnogim drugim problemima današnjice. Prvi hrvatski Lions klub osnovan je 1990. godine, a svojim humanitarnim akcijama u proteklih 26 godina prikupili su više desetaka milijuna kuna koje su utrošene za najpotrebitije humanitarne svrhe u Republici Hrvatskoj.

 

Dio prihoda od prodanih ulaznica prvog Bečkog bala u Zagrebu namijenjen je Udruzi slijepih i slabovidnih osoba Zagreb. LC Zrinjevac ovom donacijom nastavlja sudjelovanje u projektu ‘Sapuni s točkicama – socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba’, započeto donacijom novčanih sredstava koja su prikupljena tijekom akcije ‘Svjetla radosti’, a s kojom je u prosincu 2016. u Zagrebu obilježeno 100 godina Lionizma u svijetu.

Cilj projekta je proizvodnja suvenira i poklon sapuna pokrenuta u uređenom prostoru Zadruge Martinov plašt, sredstvima odobrenim od Grada Zagreba, prema pravilima kozmetičke proizvodnje i sukladno tome zapošljavanje osoba oštećena vida. Svi proizvodi dijele jedno zajedničko obilježje. Njihova posebitost su točkice, dodirom uočljive, Brailleovo pismo kojim se služe slijepe osobe.

Više informacija o Bečkom balu i ulaznicama možete pronaći na www.lions.hr.

Komentiraj