U galeriji Klovićevi dvori prije nekoliko je dana otvorena nesvakidašnje intrigantna i značajna izložba “Put u vječnost“ na temu smrti, koju je osmislio i postavio ugledni povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Za naslov izložbe autora je inspirirala slika hrvatskog slikara iz 1918., koja daje transcendentni pečat cijeloj koncepciji. Naime, smrt kao pojam, prisutna je u svim segmentima našeg života pa ipak se na nju nikada u nas nije fokusirala dovoljno široka pažnja. O smrti se govori nevoljko i fragmentarno, kako u književnosti i umjetnosti, tako i u svakodnevici, ona je nešto od čega, mislimo, i umjetnici zaziru. Međutim, da nije tako, pokazuje autor ove izložbe, koji je smrt predstavio kao važan kulturni, egzistencijalni i umjetnički sadržaj na više razina.

Na ovoj izložbi susrećemo se s umjetničkim djelima koja su nastala od kraja 19. stoljeća naovamo te pripadaju korpusu hrvatske moderne i suvremene umjetnosti. Zvonko Maković istaknuo je kako ono što ih povezuje nije samo vrijeme i sredina u kojoj su djelovali ili u njoj djeluju…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj

PREKOGoran Vranić
Podijeli objavu
Prethodni članakSLOVENSKI PREMIJER Poziv migrantima na strpljenje dok čekaju na dobivanje azila
Sljedeći članakPLENKOVIĆ ZA ARD: ‘Protjerat ću ekstremizam iz naše stranke’
Iva Körbler (Zagreb, 1973), povjesničarka umjetnosti, nezavisna kustosica i urednica Diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovnu i srednju muzičku školu „Elly Bašić“ pohađala i završila u Zagrebu. Od 1995. objavljuje tekstove, kritike, intervjue i eseje o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi u stručnim časopisima i novinama. Od 2001.-2009. urednica za likovnu umjetnost i arhitekturu u časopisu „Vijenac“. Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na „Hrvatskom enciklopedijskom rječniku“ (Novi liber, 2002). Suradnica je Nacionala od 2003.-2007. te od prosinca 2014.