Liječnici u Srbiji zahtijevaju ostavku Kriznog stožera i tvrde da “zdravstvom vlada strah”

 

Ostavka Kriznog stožera civilne zaštite i formiranje novoga “s dokazanim stručnim i moralnim kvalitetama”; zaustavljanje “politizacije i zastrašivanja”; pouzdano utvrđivanje broja zaraženih i umrlih te nezavisna istraga tvrdnji o zataškavanju neki su od zahtjeva više od tristo liječnika u Srbiji koji su otvorenim pismom Vladi i internetskom stranicom “Ujedinjeni protiv Covida” upozorili na “javno-zdravstvenu katastrofu” u Srbiji.

BIRN: Vlasti u Srbiji dramatično umanjile brojke zaraženih i umrlih

 

“Mi, dolje potpisani, odlučujemo se na javno istupanje jer ne vidimo drugo rješenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi. Ne samo Hipokratova zakletva, već i opća etika nalaže da ukažemo na probleme koji su zdravstvene radnike doveli u ovu situaciju i otežavaju im daljnji rad. U interesu je javnosti da se ovi problemi istraže, odgovorni pojedinci i institucije procesuiraju i naprave koraci ka zdravstvenom sustavu bez straha i prevage politike nad stručnošću”, stoji u otvorenom pismu Vladi koji je potpisalo više od tristo liječnika, a otvoreno je za potpisivanje i drugima.

Liječnici traže “da se organizira postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, oboljelih i umrlih od Covida-19, kako u općoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima”.

Zahtijevaju i “nezavisnu istragu”, pa ako se “utvrdi da su podaci bili namjerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namjerno sudjelovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.”

Traže “da odgovornost za nastalu štetu preuzme cijeli Krizni stožer”, te da se “formira novi Krizni stožer koji bi činili stručnjaci s dokazanim stručnim i moralnim kvalitetama” “Javnosti i novim članovima pod hitno treba razjasniti uzroke neuspjeha trenutnog Kriznog stožera”, traže liječnici u pismu.

Zahtijevaju također prekid ” zastrašivanja i politizacije koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju osobno dostojanstvo zdravstvenih radnika”.

Vlasti pozivaju da “brzo reagiraju u skladu s trenutnom teškom situacijom”, građane da poštuju epidemiološke mjere, a “kolege da stanu uz nas, jer je “jedini način da pobijedimo strah koji vlada u zdravstvu da svi stanemo zajedno”.

Komentiraj