BIRN: Vlasti u Srbiji dramatično umanjile brojke zaraženih i umrlih

Vlasti u Srbiji dramatično su umanjile brojke zaraženih i umrlih od Covida 19, proizlazi iz članka Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN), koji je istražio službene podatke, prenijela je Al Jazeera Balkans.

BIRN navodi da su u Srbiji od 19. ožujka do 1. lipnja umrla 632 pacijenata, što je 388 više od službeno objavljenog broja, koji iznosi 244. BIRN se poziva na podatke iz službenog državnog informacijskog sustava Covid19.

Prema navodima BIRN-a, broj zaraženih posljednih dana prošlog tjedna kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje službene podatke o 97 novooboljelih.

Prema tvrdnjama iz članka, podatak o broju zaraženih nalazi se u tablici pod nazivom „Izvještaj za Vladu”, koja se sastavlja na osnovu spomenutog informacijskog sustava. Tablica sadrži tri podatka – broj testiranih i pozitivnih u posljednja 24 sata, broj preminulih koji odobrava Ministarstvo zdravlja, te zauzetost kreveta po bolnicama.

Najveća razlika u broju umrlih primijećena je u Kliničkom centru Niš, gde je, prema službenim podacima, umrlo 77 pacijenata, dok je BIRN pronašao 243 preminula: razlika je u 166 mrtvih.

U drugim bolnicama razlika je nešto manja, ali i drugdje su brojke, čini se, umanjene.

Komentiraj