Ključne članice Europske unije Njemačka, Francuska te Italija trebaju održati krizne razgovore s predsjednikom EU-a Donaldom Tuskom u Parizu i Berlinu u ponedjeljak na kojima će razgovarati o britanskom izlasku iz bloka, uoči dvodnevnog summita čelnika bloka.

Tusk se u Parizu sastao s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i očekuje se da im se pridruže njemačka kancelarka Angela Merkel i talijanski premijer Matteo Renzi na raspravi i radnoj večeri u Berlinu.

Postoji pritisak europskih članica na London da se pokrene članak 50 Lisabonskog ugovora prema kojemu je zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna službeno obavijestiti ostale članice i nakon te službene obavijesti počinje teći dvogodišnji rok za pregovore.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault rekao je tijekom vikenda da se postupak ‘razvoda’ s EU treba pokrenuti sljedećih dana, no kancelarka Merkel poslije je ublažila pritisak rekavši da je žurba za britanskim izlaskom neopravdana.

Postoje i napetosti unutar njemačke vladajuće koalicije u pogledu toga kako provesti postupak Brexita, a stranka lijevog centra Socijaldemokrati (SPD) je odbacila kancelarkin poziv na mekši stav prema Velikoj Britaniji.

Najgora stvar koju EU može učiniti u jeku Brexita jest da se “zapetlja u proceduralne rasprave” o britanskom izlasku iz bloka, smatra talijanski premijer Matteo Renzi.

“Posljednja stvar koju EU treba učiniti jest da se ove godine upušta u diskusiju o proceduri”, rekao je Renzi pred talijanskim Senatom prije leta u Berlin na razgovore o britanskom izlasku iz EU s francuskim, njemačkim i EU kolegama.

Komentiraj