Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić danas je gostovao u emisiji ‘Točka na tjedan’ N1 televizije i komentirao “lex Agrokor”.

“Republika Hrvatska ima stečajni zakon koji obuhvaća predstečajni i stečajni postupak. Prilikom uvođena predstečajnog postupka, jedne vrste prisilne nagodbe, veliki štite svoje pozicije. Velikima se ne otpisuje ni kamata ni glavnica, dok se malima otpisuje i do 90 posto duga kako bi se olakšala naplata potraživanja velikima”, objasnio je Kolakušić i dodao kako je prvi prijedlog zakona imao direktnu odredbu da povjerenik različito tretira vjerovnike po principu velikima sve, malima mrvice”, rekao je Kolakušić.

Dodao je i kako se situacija u globalu nije promjenila i da je Zakon pisan za jednu osobu i da nije u skladu s Ustavom RH.

“Kada to ne bi bio zakon za spas jedne pravne osobe onda bi se o tome raspravljalo i povuklo bi se iz javne procedure, a budući da je to izostalo sve je jasno. Inače bi bilo postupanje po postojećem zakonu”, stečaj ili predstečaj”, objasnio je Kolakušić.

Komentiraj