KNVB štetu zbog prekida sezone procjenjuje na 400 milijuna eura

Nizozemska je proteklog tjedna postala prva europska zemlja koja je bez proglašenja prvaka zaključila nogometnu sezonu. Osim što je odluka izazvala pobunu klubova koji nisu zadovoljni činjenicom što neće biti promocije ni ispadanja iz Eredivisie, kao i zbog načina raspodjele mjesta za europska natjecanja, donijela je i ozbiljnu financijsku štetu.

>> Nizozemska liga okončana bez prvaka

>> Sve više klubova nezadovoljno načinom na koji je okončana Eredivisie

Tamošnji savez (KNVB) je dao procjenu da će profesionalni klubovi zbog pandemije koronavirusa pretrpjeti gubitak od oko 400 milijuna eura. Direktor saveza Eric Gudde se zbog toga pismom obratio državnim vlastima zatraživši pomoć: “Oglašavamo alarm zbog posljedica koje će pandemija donijeti našem sektoru. Molimo vas da zajedno pronađemo kreativna, konkretna i dostupna rješenja za profesionalni nogomet. Mnogi troškovi su fiksni te ih nije lako ograničiti. Kako bismo prevladali ovu situaciju potrebna je pomoć i suradnja s vladom, u suprotnom nam prijeti propast. Moramo biti oprezni da nizozemski profesionalni nogomet ne izoliramo unutar Europe. To bi ozbiljno naštetilo sportskom položaju klubova u dužem periodu.” 

Prekid natjecanja, kao i ograničenja za iduću sezonu su prema procjeni saveza već donijeli štetu od 300 milijuna eura, a procjena je da će dodatnih 60 do 100 milijuna eura biti gubitak tijekom sljedećeg prijelaznog roka.

Savez je već ranije u suradnji s reprezentativcima i glavnim sponzorom, ING bankom, namijenio 11 milijuna eura koje će se jednako raspodijeliti profesionalnim i amaterskim klubovima. Osim toga predviđene su i mjere poput odgode plaćanja kredita za razdoblje od šest mjeseci te ubrzavanje plaćanja doprinosa od strane saveza.

KNVB je također zatražio od klubova koji će iduće sezone igrati u europskim natjecanjima (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV i Willem II) da 25% prihoda od UEFA-e namijene za ostale članove Eredivisie.

Komentiraj