Nizozemska liga okončana bez prvaka

Nakon što je nizozemska vlada zabranila sve nogometne aktivnosti do rujna ove godine sastanak su održali predstavnici klubova i Nizozemskog nogometnog saveza. Odlučeno je kako se sezona definitivno prekida te se prvi put nakon 1945. godine neće proglasiti novi prvak države. Osim toga neće biti ni promocije, kao ni ispadanja iz Eredivisie, tako da su posljednjeplasirani ADO Den Haag i RKC Waalwijk zadržali prvoligaški status.

Zanimljivo da je 16 klubova glasovalo da ispadanja i promocije ipak bude, devet ih je bilo protiv, a devet suzdržano, no savez je stavio veto na njihovu odluku te je odlučio da ispadanja ipak nema. Odluka saveza razočarala je Cambuur koji je trenutno vodeća momčad druge lige, a njihov trener Henk de Jong je izjavio da očekuje od kluba da poduzme pravne akcije protiv ovakvog rješenja kratko izjavivši: “Obično imam poštovanja za ljude koji rade u savezu, no sada je ono palo ispod nule. Ovo je najveća sramota u povijesti nizozemskog sporta.”.

Kad su europska mjesta u pitanju odlučeno je da u Ligu prvaka ide Ajax, a u kvalifikacije Lige prvaka AZ Alkmaar dok će Feyenoord, PSV i Willem II biti predstavnici u idućoj sezoni Europske lige. Ajax i AZ su bili bodovno izjednačeni na vrhu ljestvice, a pri tome je Ajax imao bolju gol-razliku dok je AZ imao bolji međusobni omjer obzirom da je u oba navrata bio bolji od kopljanika.

Eredivisie je tako postala prva europska liga koja je uslijed prekida nogometnih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa odlučila okončati ligašku sezonu. Na ruku im ide i jučerašnja odluka Izvršnog odbora UEFA-e prema kojoj je u slučaju nemogućnosti nastavka natjecanja moguće prekinuti prvenstvo, a klubove koji će u tom slučaju ići u europska natjecanja treba odabrati na temelju sportskih kriterija.

Ljestvica:

Komentiraj