Klisović pozvao građane da dignu glas protiv ograničavanja prava žena

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović pozvao je u subotu sve građane Hrvatske da dignu svoj glas protiv zaokreta u području ženskih prava nakon što je Hrvatska zauzela konzervativan stav u raspravi o ljudskim pravima unutar Vijeća Europske unije.

“Mislim da nije samo Europa konsternirana, nego i mi u Hrvatskoj nakon što smo čuli da je došlo do tog velikog zaokreta u hrvatskoj vanjskoj politici. Hrvatska se dosad uvijek  intenzivno zalagala za prava žena, no sada vidimo da je došlo do promjena i to nas jako brine”, izjavio je Klisović upitan za konzervativna stajališta Hrvatske koja su ovih dana poslana u Bruxelles.

Klisović naglašava da je za takva stajališta doznao iz medija, nakon što je Novi list objavio da se u hrvatskom stajalištu,  naglašava da termin “seksualno i reproduktivno zdravlje i prava” ne tumače sve države jednako ni u svijetu ni unutar samog EU te da “Hrvatska tumači taj termin na način da ne uključuje abortus”.

Osim toga, mediji prenose da se u pismenom stajalištu Hrvatske naglašava da će RH “posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji je definiran kao zajednica žene i muškarca te, kao takav, prirodna i temeljna jedinica društva”.  Hrvatska je, osim stavova o braku i abortusu, željela naglasiti da je odlučna u namjeri “podizanja svijesti o nasilju i progonu kršćanske i drugih vjerskih manjina u zemljama u kojima se vjerske slobode ne poštuju u potpunosti, posebno na Bliskom istoku”.

“To je velik i radikalan zaokret u vanjskoj politici na području ljudskih prava”, ustvrdio je Klisović, koji je u vladi Zorana Milanovića obnašao dužnost zamjenika ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Istaknuo je i kako je u Hrvatskoj do sada postojao konsenzus na tom području, bez obzira tko je vodio Vladu – HDZ ili SDP.

Kada je riječ o ljudskim pravima u vanjskoj politici, Hrvatska je imala zajedničku platformu na temelju koje je izabrana i u Vijeće za ljudska prava UN-a.

Ta platforma se danas odbacuje i uvodi se jedna potpuno drukčija. Ne konzervativna, nego retrogradna, upozorio je Klisović u izjavi novinarima u stanci skupštine Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, upitan za stajalište Hrvatske na sastanku radne skupine unutar Vijeća EU.

Klisović je napomenuo i da mnoge države EU, koje vode demokršćanske vlade, ne dijele takva stajališta po pitanju ljudskih prava kakve je Hrvatska zauzela sada pod vladom HDZ-a i Mosta.

Komentiraj