Da Kinezi ne ulažu samo nevjerojatan novac u strane nogometaše pokazuje i primjer nogometne akademije prvoligaša Guangzhou Evergrande.

Jedan od najbogatijih klubova na svijetu posjeduje najveću nogometnu akademiju na svijetu vrijednu čak 185 milijuna dolara.

Akademiju pohađa 2,500 dječaka koji treniraju na 50 nogometnih terena, a u školi rade 24 španjolska trenera.

Dječaci u akademiji žive, školuju se i treniraju šest dana u tjednu. Unutar kampa nalaze se i tereni za košarku, tenis i odbojku, višenamjenska dvorana, bazen, kino, knjižnica i nekoliko kantina.

“Kinezima nedostaje, kako mi to u Španjolskoj kažemo, nogomet na ulicama. U Kini dječaci ne igraju nogomet na ulicama kao u Brazilu, Španjolskoj, Francuskoj i drugim zemljama svijeta. To se mora promijeniti,” kazao je Javier Moreiras, jedan od trenera u akademiji.

Guangzhou Evergrande je posljednjih šest godina prvak Kine, a dva puta je bio prvak Azije (2013, 2015). Momčad vodi bivši brazilski izbornik Luiz Felipe Scolari, a glavna zvijezde momčadi je Kolumbijac Jackson Martinez koji je u veljači 2016. stigao iz Atletico Madrida za 42 milijuna eura.

Klub iz grada Cantona je vlasništvo tvrtke koja se bavi nekretninama Real Estate Evergrande Group.

Komentiraj