EPA/OFFICE OF THE PRESIDENT OF TAIWAN/MARK LYONS

Kina uputila Trumpu jedno od najozbiljnijih upozorenja

Službeni kineski list piše kako se Kina dosad suzdržavala kada su u pitanju provokacije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s Tajvanom, ali ako nastavi tim smjerom, Peking će ‘skinuti rukavice’.

Trump je prošlog mjeseca prekinuo šutnju koja je trajala više desetljeća i prihvatio telefonsku čestitku tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen, a u međuvremenu je u još nekoliko navrata potpirio sumnju u američku politiku “jedinstvene Kine”, koja taj otok smatra dijelom azijskog diva.

Novoizabrani američki predsjednik kazao je u intervjuu za Wall Street Journal, objavljenom u petak, da se o politici ‘jedinstvene Kine’ može razgovarati. Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova poručuju pak da je ta politika temelj američko-kineskih odnosa i da ne može biti predmet pregovora.

“Ustraje li Trump u namjeri da odigra taj potez na samom početku mandata, neizbježno će uslijediti razdoblje žestokih i štetnih interakcija jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice”, piše kineski list na engleskom jeziku China Daily.

Komentiraj