EPA/OLIVIER HOSLET

Kern poziva da se u cijeloj EU zabrane turski skupovi potpore referendumu

Austrijski kancelar Christian Kern u nedjelju je pozvao da se u cijeloj Europskoj uniji donese zabrana nastupa turskih političara kako bi se spriječio pritisak Ankare na pojedine zemlje poput Njemačke koje su već donijele zabrane.

Turska je u subotu rekla da će se suprotstaviti zabranama donesenima u Njemačkoj i Nizozemskoj i nastaviti održavati skupove u objema zemljama na kojima će pozvati Turke koji ondje žive da na referendumu 16. travnja podrže proširenje ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao je njemačka i nizozemska ograničenja takvih okupljanja kao nedemokratska i rekao da će Turska izvršiti pritisak da se ona i dalje održavaju do referenduma.

Kern, u intervjuu objavljenome u listu Welt am Sonntag, rekao je da će eventualno prihvaćanje novih mjera na referendumu oslabiti vladavinu prava u Turskoj, ograničiti diobu vlasti i kršiti vrijednosti EU-a.

On je također pozvao EU da okonča razgovore s Turskom o članstvu u bloku i ukine ili ograniči 4,5 milijardi eura pomoći planiranoj za Tursku do 2020.

“Mi bismo trebali preusmjeriti odnose s Turskom bez iluzije o članstvu u EU”, rekao je Kern za list.

“Turska se zadnjih nekoliko godina sve više udaljuje od Europe. U zemlji se gaze ljudska prava i demokratske vrijednosti. Sloboda medija je nepoznanica”, rekao je.

Turska je u subotu rekla da će i dalje održavati skupove potpore referendumu u Njemačkoj i Nizozemskoj, unatoč protivljenju vlasti u objema zemljama.

“Nitko nas u tome neće spriječiti”, rekao je Cavusoglu tijekom skupa u južnoj Turskoj. “Možemo ići kamo želimo, susretati se s našim građanima, održavati naše skupove”, rekao je.

Komentiraj