Kći žene koja je kao savjetnica južnokorejske predsjednice izvlačila novac iz velikih korporacija te izazvala opoziv predsjednice, uhićena je u Danskoj, prenijele su u ponedjeljak agencije.

Danska policija uhitila je, na temelju Interpolove tjeralice, članicu južnokorejske natjecateljske ekipe u jahanju Chung Yoo-Ra, prenosi agencija dpa. Dodaje da ona ostaje u pritvoru dok ne bude izručena Južnoj Koreji, objavio je okružni sud u Aalborgu u zapadnoj Danskoj.

Chung je osumnjičena da je umiješana u aferu trgovine utjecajem u čijem je središtu njezina majka Choi Soon Sil, koju su mediji prozvali “Raspućinom” zbog velikog utjecaja na južnokorejsku predsjednicu, piše agencija afp.

Danske vlasti su dvadesetgodišnju djevojku privele u nedjelju na konjičkom natjecanju nakon dojave južnokorejskog novinara. Objavile su da su u kontaktu s južnokorejskim dužnosnicima i čekaju službeni zahtjev za izručenje, čemu se Chung ima pravo usprotiviti.

Danska novinska agencija Ritzau prenosi da je Chung odbacila bilo kakvu krivnju i objasnila je da je u više navrata potpisala neke dokumente prema uputama svoje majke.

Choi Soon Sil, prijateljica i povjerljiva osoba predsjednice Park Geun-hye, uhićena je u studenome pod optužbom da je svoj utjecaj na Park iskoristila kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove čime je izvukla milijune dolara i služila se njima u osobne svrhe.

Kada je buknuo skandal masovnim prosvjedima pritisnut je parlament koji je 9. prosinca izglasao opoziv predsjednice 64-godišnje predsjednice. Opoziv treba još potvrditi Ustavni sud.

Komentiraj