KATALONIJA Arturu Masu na dvije godine zabranjeno obavljanje javnih dužnosti

EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Bivši predsjednik vlade Katalonije, separatistički čelnik Artur Mas, osuđen je u ponedjeljak na dvije godine zabrane obavljanja javnih dužnosti jer je u studenom 2014. organizirao referendum o neovisnosti koji je pravosuđe zabranilo.

Prizivni sud Katalonije je presudio da je Mas (61) odgovoran za neposluh jer nije poštivao odredbe španjolskog Ustavnog suda koji je ocijenio da on ne može organizirati taj referendum. Osuđen je na globu od 36.500 eura.

Sud je također osudio dvije bivše Masove suradnice, Joanu Ortegu i Irenu Rigau na zabrane obavljanja javnih dužnosti tijekom 21 odnosno 18 mjeseci.

Separatistički tabor je okupio oko 40.000 pobornika na početku procesa 6. veljače u za obranu demokracije i prava izjašnjavanja o budućnosti te regije, koja donosi gotovo 20 posto BDP-a Španjolske.

Republikanska ljevica Katalonije (ERC) je reagirala nekoliko minuta nakon čitanja presude u ponedjeljak u Barceloni i upozorila na “nedostojnu i antidemokratsku” presudu.

Ustavni sud je 4. studenoga 2014. zabranio referendum koji je konzervativna vlada Mariana Rajoya ocijenila nelegalnim, jer se odnosi na jedinstvo Španjolske o kojem trebaju odlučivati svi Španjolci.

Tada je katalonska vlada aktivirala dragovoljce i organizirala referendum na kojem je 80 posto od 2,3 milijuna onih koji su izašli glasati podržalo nezavisnost Katalonije.

Komentiraj