Karamarko: HDZ ima kandidata za mandatara i pokušat će preokrenuti priču

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović rekli smo da imamo kvalitetnog kandidata za novog mandatara, da ćemo ga poduprijeti i da ćemo u idućih osam dana pokušati preokrenuti priču o 82 potpisa za raspuštanje Hrvatskog sabora i nastavljamo pregovore s ljudima s kojima smo započeli pregovarati, izjavio je u petak predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Nama su izbori najneprihvatljivije rješenje zbog vremena i troškova, no prihvatiti ćemo ih budu li neminovnost, kazao je Karamarko novinarima nakon konzultacija s Predsjednicom.

Upitan hoće li odstupiti s mjesta predsjednika stranke budu li raspisani novi izbori, Karamarko je odgovorio da će o tome što je najbolje za njegoovu stranku odlučiti kao odgovoran čovjek. Znat ću verificirati ono što sam dobro napravio, ali i ono što sam eventualno loše napravio, rekao je Karamarko.

Upitan što ako ne bude Sabora (s obzirom da je već prikupljeno 82 potpisa za njegovo raspuštanje) Karamarako je rekao kako nisu bitni potpisi nego glasovi te dodao – pričekajmo, vidjet ćemo.

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao da će se glasovati o tom da se uvrsti u dnevni red glasovanje o eventualnom samoraspuštanju Sabora. Treba smiriti strasti, svi znamo kakva je situacija i da smo imali disfunkcionalnu Vladu koja nije donosila odluke kako su građani očekivali i tu smo preuzeli odgovornost.

Karamarko je kazao da će se do zadnjeg trenutka truditi oformiti novu parlamentarnu većinu te ne priznaje poraz ideje o novom mandataru. “Naravno da ne, mi ćemo i dalje nastojati. Naravno, koliki su izgledi to je druga priča. A spremni smo i na izbore”, rekao je.

Kazao je i da predsjednik Hrvatskoga Sabora Željko Reiner od HDZ-a nije dobio nikakav naputak o tome da prolongira izglasavanje odluke o raspuštanju Sabora. “Nije dobio takav naputak. Tek ćemo danas razgovarati. Mi nećemo napraviti ništa što bi otezalo pozitivne procese”.

Izbori, ako do njih dođe, kaže, bit će u nezgodnom trenutku zbog ljeta jer će vjerojatno biti mala izlaznost birača. To nije dobro, rekao je.

Na pitanje kakvu je to taktiku imao HDZ, s obzirom na to da je jučer “sa SDP-om srušio svoju Vladu”, a danas 82 zastupnika traži raspuštanje Sabora, Karamarko odgovara da je taktika bila dobra, ali da se svi nisu držali dogovora. “Zato ćemo ovih dana razgovarati”, dodao je

Komentiraj