Birači u Kaliforniji glasali su u utorak za legalizaciju marihuane u toj najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi, objavili su dužnosnici.

Za legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe glasalo je 55 posto birača, što je veliki uspjeh pokreta za legalizaciju tog narkotika.

To znači da se Kalifornija priključila državama Aljasci, Koloradu, Oregonu, Washingtonu i Washington D.C.-u u kojima je marihuana legalizirana za osobnu upotrebu odraslih osoba.

Još nekoliko država – Massachusetts, Maine, Nevada i Arizona odlučuju o legalizaciji rekreativnog uživanja marihuane, a još četiri o medicinskoj uporabi te droge.

Florida, Arkansas i Sjeverna Dakota odobrile su marihuanu za medicinske svrhe, a glasovi se još prebrojavaju u Montani.

Polovina od 50 američkih saveznih država već je legalizirala medicinsku uporabu za kvalificirane pacijente.

Novi zakoni će vjerojatnio pridonijeti bujanju tržišta marihuane u SAD-u. Procijenjuje se da samo kalifornijsko tržište vrijedi 1.6 milijardi dolara i do 2020. moglo bi narasti na 6.4 milijarde.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.