Goran Kovacic/PIXSELL

Kako se manipulira u ratu za LNG terminal na Krku

Čelnici kanadsko-američkog konzorcija optužuju LNG Hrvatsku i direktora Mladena Antunovića za netransparentnosti povezane sa zemljištem na Krku na kojem se projekt planira graditi i tvrdi se da je LNG Hrvatska prilikom raspisivanja poziva zatajio da pitanje vlasništva nad zemljištem na otoku Krku nije riješeno

Četiri mjeseca nakon Nacionalove prepiske s predstavnicima tvrtke Heta AR, glasnogovornik austrijske Heta AR potvrdio je za Nacional da je Heta AR stečajni postupak Dioki Grupe povjerila likvidatorima i da je krajem 2014. pokrenula “transparentan, nediskriminirajući proces javne nabave, odnosno poziv zainteresiranim tvrtkama za otkup založnog prava”. Poziv je, tvrde u Heti AR, bio objavljen na svim za to predviđenim europskim medijima i portalima, a kao financijski savjetnik koji je vodio proces javne nabave određena je konzultantska kuća Deloitte, tvrtka koja pruža usluge revizije te poslovnog i financijskog savjetovanja za Europsku uniju. Proces je završio u prosincu prošle godine, a na njega, prema njihovim tvrdnjama, nije stigla nijedna ponuda. Iza tog naoko nezanimljivog priopćenja krije se tvrdnja koja iznova aktualizira brojna otvorena pitanja vezana uz izgradnju LNG terminala na otoku Krku. Prema tvrdnjama iz austrijske Hete AR, nije bilo zainteresiranih stranaka za otkup zemljišta koje je predviđeno za izgradnju LNG terminala. Za kupnju tog zemljišta nije bila zainteresirana ni tvrtka LNG Hrvatska.

Prije nekoliko dana nekoliko domaćih portala većinom specijaliziranih za gospodarske teme objavilo je vijest da je The Development Group, kanadsko-američki konzorcij zainteresiran za financiranje i gradnju LNG terminala na Krku, prijavio tvrtku LNG Hrvatska Europskoj komisiji, Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) i Izvršnoj agenciji za inovacije i mreže (INEA) zbog prikrivanja činjenica.

THE DEVELOPMENT GROUP optužio je LNG Hrvatsku i njezina direktora Mladena Antunovića za netransparentnosti povezane sa zemljištem na Krku na kojem se projekt planira graditi, odnosno da je LNG Hrvatska prilikom raspisivanja poziva zainteresiranim ulagačima u srpnju prošle godine zatajila činjenicu da je pitanje vlasništva nad zemljištem na otoku Krku, na kojem bi se terminal trebao graditi, još uvijek neriješeno i da na njemu postoji založno pravo treće pravne osobe.

Donedavni vlasnik zemljišta bila je propala tvrtka DINA Petrokemija i teren je dio stečajne mase, ali zbog nepodmirenih dugovanja na ime kredita, založno pravo na zemljište aktivirala je nekadašnja Hypo Alpe-Adria International AG koja je nakon reorganizacije i restrukturiranja prerasla u Heta Asset Resolution te je hipotekarno pravo automatski prešlo na tu austrijsku tvrtku. Predsjednik Uprave tvrtke LNG Hrvatska Mladen Antunović u siječnju ove godine je na upit Nacionala je li kontaktirano s austrijskom Hetom AR kako bi se riješio problem zemljišta, odgovorio da “LNG Hrvatska vodi kontinuiranu komunikaciju s nadležnim tijelima vezano za rješavanje zemljišta za izgradnju LNG terminala, a što će biti riješeno u najskorijem roku, odnosno prije pokretanja postupka za izdavanje građevinske dozvole”. Izgleda da je Antunović lagao.

  • PREMA TVRDNJAMA austrijske Hete AR, nije bilo zainteresiranih stranaka za otkup zemljišta predviđenogs za izgradnju LNG terminala, a za kupnju nije bila zainteresirana ni tvrtka LNG Hrvatska

U tvrtki Heta AR za Nacional je i u siječnju ove godine potvrđeno kako do toga trenutka iz Hrvatske nije stigao nikakav zahtjev za pokretanje postupka za rješavanje problema vlasništva nad spornim zemljištem na Krku te da je tvrtka o raspisanom javnom pozivu ulagačima saznala tek iz medija.

Međutim, iz Europske komisije za Hinu su demantirali da su primili optužbu za koju The Development Group, odnosno konzorcij Krk Energy HUB tvrdi da ju je poslao Europskoj komisiji i OLAF-u i u kojoj tvrdi da je LNG Hrvatska potencijalnim investitorima zatajila činjenicu da je pitanje vlasništva nad zemljištem na otoku Krku još uvijek neriješeno. “Nismo upoznati s pritužbama koje spominjete”, odgovorili su iz Europske komisije.

BRANKO ŠARČANIN, direktor kanadske tvrtke Pulsat Global Capital koja je dio kanadsko-američkog konzorcija The Development Group, nedavno je privukao veliku pozornost tvrdnjama da je grupacija privatnih investitora okupljenih u tom konzorciju osigurala pravo prvokupa zemljišta te da tri godine neuspješno pokušavaju kupiti imovinu Diokija koja uključuje i zemljište te razviti svoj terminal kapaciteta 12 milijardi prostornih metara plina na godinu, dvostruko veći od onoga kakav je planirala LNG Hrvatska. Predstavnik kanadske tvrtke Pulsat Global Capital Robert Griffin za Nacional je potvrdio da The Development Group, odnosno Krk Energy HUB Consortium, čine BSH Grupacija Ltd. iz Kanade, Pulsat Global Capital Inc. Kanada, Cyberun ITSS i Cyberun Corp US iz SAD-a, Hrvatska business grupa (CBG), veći broj dioničara tvrtki Dragados Offshore i Arup Group te “brojni drugi, među kojima su i neke – neimenovane – financijske institucije”. Griffin nadalje tvrdi da je upravo “Pulsat Global Capital kao dio The Development Group preuzeo pregovore s Hetom AR kao vlasnikom založnog prava i da je preuzimanjem založnog prava od austrijske tvrtke dobio ekskluzivno pravo za otkup zemljišta i rješavanje Hetinih potraživanja u skladu s hrvatskim zakonima i propisima”. Griffin nadalje tvrdi kako je Pulsat Global Capital svoju ponudu za otkup predao još u lipnju 2013., nakon odluke Trgovačkog suda u Zagrebu koji je naložio prodaju založnog prava na zemljište na Krku. “Ne smijemo šire komentirati slučaj koji je još u tijeku, ali poznato je da je Heta AR spremna prodati svoje založno pravo za iznos od 90 milijuna eura, uvećan za kamate i troškove”, kazao je Griffin za Nacional.

ALI IZ HETE AR STIGAO JE posve oprečan odogovor. “Heta AR kao hipotekarni vjerovnik, a ne vlasnik nekretnine, nikada nikome nije odobrila pravo prvokupa na zemljištu u prijašnjem vlasništvu Dioki Grupe. Ne možemo potvrditi ikakve izravne pregovore s tvrtkom Pulsat Global Capital ili bilo kojim od njezinih predstavnika o kupnji zemljišta na otoku Krku. Heta AR je hipotekarni vjerovnik Dioki Grupe koja je proglasila stečaj 2014. i od toga vremena stečajni postupak je povjeren likvidatorima.

  • ‘LNG HRVATSKA vodi kontinuiranu komunikaciju s nadležnim tijelima oko pitanja zemljišta za izgradnju LNG terminala i to će biti riješeno u najskorijem roku’, tvrdi Mladen Antunović

Kako je Heta AR tek hipotekarni vjerovnik, a ne vlasnik nekretnine, nije bilo izravnih pregovora oko vlasničkih pitanja s potencijalnim investitorima”, potvrđeno je za Nacional iz austrijske tvrtke.

Na pitanje na temelju čega onda predstavnici Pulsat Global Capitala tvrde da su blizu dogovora za kupnju zemljišta, i to nakon nekoliko godina pregovaranja, u Heti kažu da su više puta jasno naglasili da oni mogu prodati tek založno pravo i da budući kupac mora uzeti u obzir pravni položaj Hete kao založnog vjerovnika, bez kojega se problem zemljišta neće moći riješiti. “Potencijalni kupac će imati priliku pregovarati o mogućim rješenjima oko otkupa zemljišta s ovlaštenim likvidatorima, čije postupke ne možemo komentirati”, ističu u Heti AR. Ipak, Pulsat Global Capital i dalje ustraje na tvrdnji da su nadomak realizacije otkupa založnog prava od Hete. “Naši pravni savjetnici u Kanadi, Austriji i Hrvatskoj ovlastili su nas za objavu sljedeće izjave: pravna pitanja koja se odnose na imovinu su u procesu pregovaranja. Zbog sporazuma o tajnosti podataka koji je potpisan s Hetom AR trenutno ne možemo informirati javnost o detaljima transakcije. Po završetku transakcije, odnosno stjecanja hipotekarnog prava s instrumentima osiguranja, o akviziciji ćemo pravodobno izvijestiti javnost na konferenciji za novinare”, stoji u Griffinovu odgovoru.

Dobro obaviješteni izvor potvrdio je za Nacional da je Heti AR još prije dvije godine s više strana skrenuta pažnja na specifičnost problema zemljišta na Krku i na njegovu vrijednost, s obzirom na stratešku važnost projekta LNG terminala ne samo za Hrvatsku, nego i za Europsku uniju. No Heta AR je, tvrdi naš izvor, problemu pristupila prilično pasivno, odnosno nije poduzela aktivne korake za rješavanje problema vlasništva nad terenom, iako je putem posebnog izvještaja upozorena na jedinstvenost toga projekta. “Heta je upozorena da se problem zemljišta može riješiti i pregovorima s hrvatskom vladom. Ali čini se da austrijska tvrtka i njezini stručni konzultanti nisu prepoznali specifičnu težinu problema zemljišta na Krku, pa ni od Hete AR, a ni i od hrvatske vlade nije stigao prvi signal koji bi pokrenuo taj proces”, naglasio je naš izvor i dodao kako je sporost i relativno pasivan odgovor na upite zainteresiranih investitora ranijih godina bio vidljiv i u više drugih projekata nevezanih uz LNG terminal, što je dobro upućenima ostavilo jak dojam kako se radi o pretjeranoj birokratiziranosti u procesu donošenja odluka unutar Hete AR, a na štetu bržeg rješavanja poslovnih projekata.

  • ‘OD VELEPOSLANSTVA u Torontu dobio sam potvrdu da nije riječ o ozbiljnoj tvrtki. Mogu potvrditi da s njihovim predstavnicima nikada nisam razgovarao u Hrvatskoj’, rekao je za Nacional Ivan Vrdoljak

ALI BEZ OBZIRA na oprečne tvrdnje vezane uz pravo na otkup založnog prava nad zemljištem, a koje stižu od potencijalnih investitora i vlasnika hipotekarnog prava ponuđenog na prodaju, još niz dvojbenih okolnosti povezanih uz Krk Energy HUB traži dodatnu provjeru. Tako se propitivala vjerodostojnost Krk Energy HUB-a, odnosno The Development Groupa kao vrlo sumnjiva. Tvrdi se da se radi o konzorciju čije se sjedište nalazi u predgrađu Toronta, na adresi odvjetničkog ureda Samuela Richardsa Bakera koji je predsjednik i direktor korporacije te ujedno i predsjednik Uprave Pulsat Global Capitala. Na istoj je adresi, kako se tvrdi, prijavljeno još 15-ak sumnjivih tvrtki iz raznih dijelova svijeta. Branko Šarčanin demantira da je išta sporno u poslovanju The Development Groupa te i dalje tvrdi da korporacija ima novac, odnosno predviđenih 4,7 milijardi eura za projekte čija se gradnja predviđa na Krku. Na pitanje Nacionala kakve reference posjeduje korporacija i u kojim je energetskim projektima do sada sudjelovala, Griffin spominje kako je takvih projekata bilo više. “Konzorcij i njegovi članovi imaju veliko iskustvo u razvoju LNG terminala. Tu je prije svega LNG terminal u Raveni, u Italiji. Arup Grupa kao članica konzorcija jedna je od najboljih inženjering tvrtki koja ima stručnost i znanje, odnosno intelektualno vlasništvo za razvoj LNG spremnika. Dobavljači opreme su veliki proizvođači iz EU i SAD-a. Osim toga, Dragados Offshore je član ACS Group iz Španjolske, a naša članica Arup Engineering je partner s francuskom tvrtkom Bouygues na izgradnji zračne luke Pleso i terminala ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Zagrebu”, stoji u Griffinovu odgovoru iz Pulsat Global Capitala.

UZ SVE NABROJANE REFERENCE, odnos predstavnika The Development Group, odnosno Krk Energy HUB-a s predstavnicima hrvatskih vlasti i dalje je vrlo nejasan i prepun dubioza. The Development Group na svojim internetskim stranicama tvrdi kako se proteklih godina nekoliko puta sastajala s hrvatskim ministrima i visokim predstavnicima vlade, s kojima je razgovarala o velikom projektu LNG terminala na Krku. Ti su sastanci, prema istom izvoru, održani u svibnju 2013. i travnju 2014. Ali zanimljivo je da se predstavnici bivše vlade tih sastanaka ne sjećaju. “Ako je takvih sastanaka bilo, pretpostavljamo da su oni održani s predstavnicima tadašnjeg Ministarstva gospodarstva. U svakom slučaju, ured premijera i bivši premijer Zoran Milanović o ikakvim sastancima te vrste nisu bili obavješteni”, stoji u odgovoru koji je Nacional dobio iz sjedišta SDP-a. Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na sam se spomen Krk Energy HUB-a i tvrtke Pulsat Global Capital simptomatično nasmijao. Za Nacional je potvrdio da se doista nakratko sastao s njihovim predstavnicima prilikom posjeta hrvatske gospodarske delegacije Kanadi 2012. “Predstavnici Pulsat Global Capitala bili su na sastanku kanadskih tvrtki s našom delegacijom i u okviru bilateralnih sastanaka imao sam priliku 15-ak minuta razgovarati s nekolicinom osoba iz te tvrtke. Tada nisam mogao ništa zaključiti iz tih razgovora, ali kasnije sam od hrvatskog veleposlanstva u Torontu dobio potvrdu da nije riječ o ozbiljnoj tvrtki. I to je sve moje iskustvo s njima, a mogu potvrditi da s njihovim predstavnicima nikada nisam razgovarao u Hrvatskoj”, kazao je Vrdoljak.

  • PREDSTAVNIK KANADSKE TVRTKE Robert Griffin i dalje uporno ustrajavas na nastojanju da tvrtku prikaže kao najozbiljnije i najizglednije investitore zainteresirane za projekt LNG terminala na Krku

The Development Group i dalje uporno ustraje na svojem nastojanju da se prikažu kao najozbiljniji i najizgledniji investitori zainteresirani za projekt LNG terminala na Krku. “Naš neposredni plan je dovršenje procesa otkupa zemljišta, preuzimanje projekta LNG Adria i revidiranje postojećih dozvola. Naši tehnički i financijski moduli razvijeni su 2013. i dostavljeni su našim međunarodnim dioničarima”, odgovorio je Griffin na pitanje Nacionala o planovima konzorcija u budućnosti. Uz konstataciju kako hrvatsko Ministarstvo gospodarstva nikada nije zatražilo na uvid njihovu dokumentaciju s razrađenim tehničkim i financijskim detaljima projekta, Griffin je dodao i kako su njihovi višekratni pozivi tvrtki LNG Hrvatska da ih podrže i pridruže im se kroz suradnju s Hrvatskom poslovnom Grupom (Croatian Business Group – CBG) do sada ostali bez odgovora. U međuvremenu su se CBG-u pridružile domaće tvrtke Siemens, Končar, Pastor, Tehnika, Dalekovod, Allianz i Zagrebačka banka, Ivicom, Energetski institut “Hrvoje Požar” i Uljanik. Ali znakovita je i nedavna izjava predsjednika Uprave Končara Darinka Bage koji je javno kazao kako se njegova tvrtka pridružila grupaciji uz stanovite rezerve jer su, kako je protumačio, “brojna pitanja vezana uz projekt još uvijek bez odgovora”.

Ali za Pulsat Global Capital u njihovu projektu nema ničeg spornog. Njihov je koncept razvoja LNG terminala, tvrdi Griffin u odgovoru za Nacional, daleko ambiciozniji od onog koji razvija LNG Hrvatska. U prvoj će fazi, objasnio je, biti izgrađen plutajući (FSRU) terminal s postrojenjem za uplinjavanje koji bi prema njihovim planovima trebao biti pušten u rad u roku od 18 do 24 mjeseca, a nakon toga u drugoj fazi kreće izgradnja kopnenog terminala kapaciteta od 12 do 25 milijardi kubnih metara plina, što je višestruko veći kapacitet od ranije najavljivanog. Za to postoji opravdanost, kažu Kanađani, i dodaju da pregovaraju s četirima dobavljačima iz Sjeverne Amerike. Uz LNG terminal kanadski The Development Group planira i izgradnju kogeneracijske plinske termoelektrane, toplane, pokretanje proizvodnje Dine, izgradnju dalekovoda ili podvodnih kabela za povezivanje Hrvatske s Italijom te trgovanje plinom. “Osim toga, naš projekt uključuje i izgradnju plinovodne interkonekcije sa Slovenijom, Mađarskom, Srbijom i BiH, za što nam je potrebna suradnja s nadležnim hrvatskim državnim tijelima. Modifikaciju postojećih energetskih kabela i električnih vodova te izgradnju podvodnih kabela može preuzeti naš konzorcija ili se mogu završiti u suradnji s HEP-om, takozvani joint venture”, završio je Griffin nabrajanje planova kanadskog konzorcija.

MOŽDA NA KLJUČNO PITANJE o ozbiljnosti ovog projekta adekvatan odgovor daju tvrdnje hrvatskog stručnjaka koji je dobro upoznat s projektom od njegovih početaka. “LNG projekt doista je tipičan politički projekt. SDP bi gradio kopneni terminal, HDZ se okrenuo plutajućem, kanadski konzorcij planira ‘ekstra’ kopneni … Ali svi ga grade samo riječima. A tko je uopće sklopio ugovore o nabavi LNG-a? Takvi se ugovori u ozbiljnom poslovnom svijetu sklapaju i potpisuju dvije godine prije početka rada terminala”, zaključio je Nacionalov izvor.

Komentiraj